maandag 5 juli 2010

Pittige Risotto met stukjes worst

Lekkere pit door de worstjes!

Een lekkere gevulde risotto; dit keer met tomaatjes, lenteui, champignons, courgette en heerlijke stukjes Belgische worst. Weer een echte risotto topper!

Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram risotto rijst
- 2 bouillonblokjes kip
- 1 glas martini
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 1 bakje cherrytomaatjes
- 3 bosuitjes/ lenteui
- 250 gram kastagnechampignons
- 2 kleine blikjes tomatenpuree
- 1 courgette
- 2 Belgische worstjes Amourettes AH Excellent (140 gram)
- 75 gram Parmezaanse kaas
- Olijfolie
- Boter
- Peper en zout

Voorbereiden:
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn
- Halveer de Cherry tomaatjes
- Snijdt de bosui in dunne ringen
- De worstjes in kleine stukjes snijden (ter grootte van de ui snippers)
- Snijdt de champignons in kwarten of door de helft afhankelijk van de grootte. Bak de champignons in een heel klein beetje olie gaar en breng op smaak met peper en zout.
- De courgette in plakken van ca. 1/2 cm snijden en daarna in kwarten. Bak de courgette totdat deze bruin begint te kleuren en breng op smaak met peper en zout.
- Rasp de Parmezaanse kaas.

Bereiden:
1. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op.
2. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de ui en knoflook op laag vuur gedurende 5 minuten. Zorg dat het niet aanbakt, voeg eventueel een beetje extra boter toe.
3.
Voeg nu in een keer al de risottorijst toe.
Bak de rijst 2 minuutjes mee op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden, roer voortdurend.
4. Blus de rijst af met de Martini, roer goed totdat de Martini verdampt is.
5. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe.
Roer iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt.
Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen, roer voortdurend.
6. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is (proef om hierachter te komen).
Roer nu de tomatenpuree door de risotto.
7. Meng nu alle groenten en de stukjes worst door de risotto en zorg ervoor dat deze goed warm zijn.
Breng op smaak met peper en zout.
8. Roer de nu boter en de versgeraspte Parmezaanse kaas door de risotto en laat deze met de deksel op de pan en het vuur uit 2 minuten rusten.

Serveer de risotto met wat versgeraspte Parmezaanse kaas en een groene salade.

Tips:
- Uiteraard ook lekker met een andere soort pittige worst zoals salami of chorizo.

4 opmerkingen:

  1. Grappig dat je over Belgische worst spreekt. Wat is daar zo speciaal aan dan? En waarin verschilt die van Nederlandse worst? Ik woon in België, maar betekent dit dan dat alle worsten hier Belgische worsten zijn? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Saskia,
    De betreffende worstjes zijn van de Albert Heijn, op de verpakking staat Amourettes, Belgische worstjes. Het zijn 2 kleine gedroogde worstjes. Persoonlijk vind ik de smaak erg lekker! Lekker zoals hierboven door het eten of lekker bij de borrel. Ik weet niet of Amourette ook een echt Belgische worst is, ken jij het? Het zijn zulke worstjes, maar dan van Albert Heijn Excellent: http://www.marcassou.be/ned/producten/detail_amourettes.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aha nu weet ik wat voor worstjes je bedoelt. Ik wist eigenlijk niet dat het een Belgische specialiteit was, ik dacht altijd dat het van Frankrijk kwam :).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo,

    Ik ga liever voor de Hollandse worst.
    De Paardenworsten van Wisker zijn echt perfect.

    Voor de liefhebbers echt een Must om te proeven.

    Ze zijn tegenwoordig ook te bestellen op www.slagerijwisker.nl

    gr,

    George

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */