dinsdag 6 april 2010

Cheesecake met roodfruit en kruimellaag

















Bijzonder(e) (lekkere) cheesecake!

Mijn enorme voorliefde voor cheesecake wordt nog niet altijd begrepen in mijn directe omgeving. "Taart met kaas ?!" is een veelgehoorde reactie. Dat kwark ook een soort kaas is wordt soms mokkend voor lief aangenomen. Taart met kaas blijkt voor sommige mensen gewoon een brug te ver.... Totdat ze een heerlijk stukje zelfgemaakte cheesecake proeven! "Grappig dat kaas ook zoet kan smaken" "Eigenlijk best lekker" "Dit lijkt helemaal niet op kaas, dit is wel lekker"

Over dit heerlijke taartje was iedereen het eens: HEERLIJK! Een lekker gevarieerd taartje met een koekjesbodem, een laag frisse cheescake en daarop een laagje heerlijke zoete vruchten en afgewerkt met een lekkere kruimellaag.

Ingrediënten voor 1 taart van 20 cm:

Bodem:

- 150 gram koekjes (bastogne, digestive)
- 50 gram boter

Vulling:
- 1/2 bakje ricotta
- 2 pakjes monchou (roomkaas)
- 2 eieren
- geraspte schil van 1 citroen
- 100 gram suiker (50 + 50 gram)
- 500 gram rood fruit (diepvries)

Taartkruimels:
- 100 gram bloem
- 75 gram boter
- 50 gram suiker

Benodigdheden:
- Springvorm van 20 cm doorsnede
- Bakpapier
- Deegroller
- Mixer

Bereiden bodem:
1. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en klem de rand hieromheen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
3. Verkruimel de koekjes tot kleine kruimels (niet tot gruis!) Dit gaat gemakkelijk door de koekjes in een diepvrieszak te doen en hierover met een deegroller te rollen.
4. Laat de boter in een pannetje smelten. Als de boter gesmolten is haal je het pannetje van het vuur en roer je doe koekkruimels door de boter.
5. Verdeel de koekkruimels over de bodem van de springvorm. Druk alles goed aan met de bolle kant van een lepel. Zorg dat de bodem overal van gelijke dikte is. Zet de springvorm 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.

Bereiden vulling:
1. Haal de monchou pakjes op tijd uit de koelkast zodat ze op kamer temperatuur kunnen komen. Rasp de citroenschil.
2. Doe de monchou, ricotta, eieren, citroenschil en de helft van de suiker (50 gram) in een kom en klop met de mixer tot een glad mengsel.
3. Schenk het mengsel op de koekjesbodem en bak de cheesevulling 40-45 minuten zodat deze bijna helemaal gestold is. (oven op 180 graden)
4. Verwarm ondertussen de bevroren vruchten in een steelpannetje met 1 eetlepel water en de andere helft van de suiker (50 gram). Breng zachtjes aan de kook en laat 1-2 minuten pruttelen. Giet het warme mengsel in een vergiet of zeef en laat het fruit uitlekken en afkoelen (vang het vruchtensap op).
5. Maak ondertussen ook de taart kruimels door alle ingrediënten samen te kneden tot kleine deegkruimels.
6. Als de cheesecake uit de oven komt deze 5 minuten af laten koelen. Daarna de uitgelekte vruchten erover verdelen en daarover weer de deegkruimels.
7. Bak de taart nog een keer 20-25 minuten zodat de kruimels goudbruin en knapperig zijn. zet de taart eventueel de laatste minuten onder de gril om een mooie bruine kruimellaag te maken.
8. Laat de taart minimaal 3 uur afkoelen, het liefst langer en in de koelkast zodat de cheesecake goed koud kan worden.

Bereiden taartkruimels:
1. Doe alle ingrediënten in een kom (bloem, boter, suiker).
2. Meng met de vingertoppen alle ingrediënten goed door elkaar en maak met je vingers kleine kruimels deeg. Als het deeg te droog is en er geen kruimels ontstaan een eetlepel water toevoegen. Voeg niet te veel water toe, want dan worden de kruimels te groot en ontstaat er een deegbal.

Tips:
- Voor de bodem kan je ook zoet korstdeeg gebruiken.
- Gebruik ook een een ander soort fruit of koekjes, varieer gerust!
- Laat de taart helemaal afkoelen, bij voorkeur in de koelkast, dan is de taart echt het lekkerste.
- De taartkruimels zijn ook erg lekker over andere taarten of toetjes.

Bron: Cheesecake, Keda Black

1 opmerking:

  1. This looks like a wonderful cheesecake! I love cheesecakes with ricotta, and the berries sound fantastic!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */