vrijdag 9 april 2010

Zelf gnocchi maken

Gnocchi - spreek uit ‘njokkie’

Gnocchi is een Italiaanse pasta soort op basis van aardappelen en wordt dan ook meestal gegeten met dezelfde soort sauzen die bij pasta geserveerd worden. Gnocchi wordt gemaakt van aardappelen, bloem, ei en worden net als pasta in kokend water gekookt. Doordat de gnocchi aardappel bevatten zal de saus goed binden aan de gnocchi, dit wordt ook mede veroorzaakt door het ribbelige oppervlak van de gnocchi. Doordat de saus zou goed bind zal waarschijnlijk wat meer saus gegeten worden dan bij normale pasta waardoor gnocchi soms een wat zwaarder gerecht kan worden, serveer dus niet te veel van deze Italiaanse heerlijkheid.


Tips en trucs gnocchi maken:

- Aardappelen: Een goed begin is het halve werk.. Voor gnocchi is het belangrijk om de juiste soort aardappel te gebruiken, kruimige/bloemige aardappelen.
- Koken: Kook of stoom de aardappelen in de schil, dit voorkomt dat de aardappelen teveel vocht opnemen. Schil de aardappelen als ze nog warm zijn en pureer ze dan ook meteen. Dit zorgt voor een gladder deeg dat gemakkelijker te kneden is.
- Verhouding: Bij het maken van gnocchi is de verhouding tussen de aardappelen en het meel erg belangrijk. Als je teveel meel gebruikt zullen de gnocchi zwaar en taai worden. Te weinig meel is ook niet goed, want dan bindt het de aardappel niet voldoende en zullen de gnocchi uit elkaar vallen als ze worden gekookt.
- Meel: Gebruik voldoende maar niet teveel meel. De juiste verhouding licht tussen de 200-400 gram meel per kilo aardappels.
- Deeg: Het is ook belangrijk om het meel en de aardappels goed te mengen, dus geen klontjes meer. Er moet een mooie homogene bal ontstaan van een aardappel-meel mengsel.
- Kneden: Kneed het deeg niet te lang, het deeg zal dan elastisch worden en de gnocchi zullen hierdoor hun luchtige structuur verliezen en zwaar en taai worden.
-
Bereiden: Kook de gnocchi niet met teveel tegelijk, anders kunnen ze allemaal aan elkaar gaan plakken. De gnocchi komen vanzelf boven drijven als ze gaar zijn. Dit duurt maar enkele minuten. Serveer de gnocchi direct.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kilo (kruimige/bloemige) aardappelen
- 200-400 gram bloem
- 1 ei
- zout
- (versgeraspte) nootmuskaat

Bereiden:
1. Kook/stoom de aardappelen met schil in 25 gaar.
2. Schil de aardappelen meteen zodat ze nog warm zijn.
3. Pureer de aardappelen met een knijper of stamper.
4. Roer het los geklopte ei , de helft van de bloem, zout en wat versgeraspte nootmuskaat door de aardappel.
5. Voeg net zoveel bloem toe tot er een egaal en droog deeg ontstaat (het deeg kleeft dan niet meer aan je handen en aan de kom).
6. Verdeel het deeg in 4 stukken en rol het op een bebloemde ondergrond tot lange rollen van ca. 1.5 cm dik. Snijd de rollen in stukjes van ca. 2 - 2,5 cm lang.
7. Druk de gnocchi rondom in met een vork zodat een mooie ribbelige structuur ontstaat.
8. Kook de gnocchi's in ruim kokend water met zout. Kook de gnocchi's met een aantal tegelijk en haal ze uit het kokende water zodra ze boven komen drijven. Schep de gare gnocchi's met een schuimspaan uit het water en laat goed uitlekken.
9. Serveer direct met de gewenste saus. Zorg er dus voor dat de saus al klaar is als je de gnocchi gaat koken.

Tips:
- Kook de gnocchi ook eens in bouillon, dit zat een lekkere smaak geven aan de gnocchi.
- Gnocchi maken veel werk ? Als je dan toch bezig bent maak dan meteen een dubbele hoeveelheid en vries de rest in. Maak de gnocchi tot stap 7 en vries ze dan in. Leg de gnocchi eerst allemaal los op een bord zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de gnocchi eenmaal bevroren zijn kan je bij elkaar in een zakje of bakje doen.
- Ontdooien gnocchi: Haal de gnocchi 3 uur van te voren uit de vriezer en laat ze weer los van elkaar op een bord ontdooien, dus niet bij elkaar in het zakje/bakje dan gaan ze aan elkaar plakken. Daarna gewoon koken zoals je verse gnocchi zou koken.
- Meer informatie over gnocchi op: www.italie.nl

5 opmerkingen:

 1. Vraagje, is het mogelijk om dit met glutenvrije bloem te maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Saskia,
  Ik weet helaas niet zeker of je ook gnocchi met glutenvrije bloem kan maken.
  Ik vermoed dat het wel kan, want de gnocchi mag je niet te lang kneden, meestal heeft het kneden van deeg het doel om de gluten te laten verbinden en daardoor een elastisch deeg te creëren.
  Zeker weten doe ik het dus niet, maar ik het denk ik wel aandurven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dit kan je ook maken met glutenvrije bloem.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */