kadaif - knafeh - kataifi - konofa
Kadaifi is een deegsoort die veel gebruikt wordt om baklava te maken. Het deeg bestaat uit zeer fijne draadjes die een beetje op engelenhaar vermicelli lijken. Het deeg zelf lijkt op hele dunne draadjes filodeeg. Het deeg is vacuüm verpakt en is bij Turkse winkels te vinden in het koel of vriesvak. Het deeg moet voor gebruik ontdooien. Als je het deeg uit de verpakking haalt eerst even 5 minuten laten liggen zodat de draadjes wat losser op elkaar gaan zitten en daardoor makkelijker als bosjes los te halen zijn. Je kan het deeg in de oven bakken of frituren. Het deeg heeft een vrij neutrale smaak maar wordt wel heerlijk knapperig en ziet er erg leuk uit !
Ik gebruikte het deeg om gamba's mee in te wikkelen. De gamba's eerst gekruid en gebakken en daarna met het kadaifi deeg in de oven even kort gebakken totdat het deeg mooi bruin kleurde. Heerlijke met een beetje frisse postelein en een schuim van rode curry. Erg leuk als amuse of borrelhapje of als voorgerecht.
Ingrediënten voor 12 stuks:
- 2 grote gamba's (gepeld)
- 1 pak kadaifideeg
- 1 teentje knoflook
- chili olijfolie
- olijfolie
- postelein
- 1 citroen
- peper en zout
- 1 theelepel rode curry pasta
- 100 ml kokosmelk
Bereiden:
1. Maak de postelein schoon en bereid de dressing door wat olijfolie, citroensap en peper/zout naar smaak te mengen.
2. Voor het rodecurry sausje: een theelepel rode currypasta mengen met de kokosmelk en een scheutje citroensap.
3. Marineer de gamba's in een beetje chili olijfolie met wat geperste knoflook.
4. Haal het kadaifideeg uit de verpakking en laat 5 minuten liggen.
5. Bak de gamba's kort in een koekenpan en laat ze daarna afkoelen.
6. Ontwar het kadiafideeg en maak een bundel sliertjes los.
7. Wikkel een pluk van het deeg om de gamba's en laat hierbij het staartje vrij.
8. Leg de in deeg gewikkelde gamba's op een bakplaat en bak de gamba's 3 minuten op 170 graden, zodat het deeg mooi bruin kleurt.
9. Verdeel wat postelein over de borden en besprenkel de postelein met een beetje dressing.
10. Schuim het rode curry sausje een beetje op met een staafmixer.
11. Leg de gamba's op de postelein en schep er een beetje saus over.
Tips:
- In plaats van postelein kan je ook veldsla gebruiken
- Je kan de staartjes van de gamba's ook verwijderen, zelf vind ik het er wel leuk uitzien, maar is wel wat lastiger met eten :)
donderdag 1 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ziet er schitterend uit en het lijkt me ook erg lekker. Ik ga eens op zoek naar kadaifi.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Tanja