maandag 25 oktober 2010

Melanzane alla Parmigiana











Ovenschotel met aubergine, Parmigiana, buffelmozzarella en tomatensaus.

Al het goede komt uit Italië, zo ook deze fantastische ovenschotel! Deze melanzane alla parmigiana is gebaseerd op een recept uit delicious, inmiddels al een aantal keer gemaakt en daarbij geoptimaliseerd :)

Dit heerlijke recept is wel vrij bewerkelijk, maar dat heeft mij er nog niet van weerhouden om het al een aantal keer te maken, zeker de moeite waard dus! De succesformule is dat de aubergine plakken eerst van een laagje bloem worden voorzien en daarna door een een ei-kruidenmengsel gehaald worden. Vervolgens worden de aubergineplakken gebakken in de oven. Het resultaat mag er dan al zijn, de aubergineplakken zijn na het bakken echt al heel erg lekker! Dan wordt het alleen nog maar beter met de buffelmozzarella, Parmigiana en tomatensaus! Een bijzonder smaakvolle ovenschotel en ook nog eens compleet vegetarisch.

Ingrediënten voor 4-5 personen:

- 2-3 grote aubergines
- 300 gram bloem
- 2 eetlepels fijngehakte oreganoblaadjes + beetje extra voor garnering
- 2 eetlepels fijngehakte basilicumblaadjes
- 2 eetlepels verse tijmblaadjes
- 3 eieren
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 0,6 liter gezeefde tomaten of tomatensaus
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas + beetje extra voor garnering
- 300 gram buffelmozzarella
- versgemalen peper en zout

Bereiden:
1. Snijdt de aubergines in plakken van 0,5-1 cm dik. Leg de plakken laag voor laag in een vergiet en bestrooi elke laag met wat zout. Laat de aubergines 15 minuten uitlekken.Kook ondertussen de gezeefde tomaten voor 1/3 in.
2. Spoel de aubergine af en dep droog met wat keukenpapier. Verwarm de oven voor op 190 graden en bedek een groot bakblik met bakpapier.
3. Zet 2 diepe borden/kommen klaar, doe in een kom de bloem. In de andere kom de eieren loskloppen met 2 eetlepel water en goed mengen met de fijngehakte kruiden, geperste knoflook en wat peper en zout.
4. Haal de plakken aubergine eerst met beide kanten door de bloem. Schud overtollig bloem eraf en haal de plakken dan met beide kanten door het ei-kruidenmengsel. Zorg ervoor dat de alle plakken ongeveer evenveel kruiden hebben.
5. Leg de plakken op de bakplaat met bakpapier en bak ze 15 - 20 minuten in de voorverwarmde oven. Bak de plakken eventueel in 2 keer als het niet in 1 keer in de oven past. Laat een beetje afkoelen.
6. Schik 1/3 van de aubergine plakken in een ovenschaal en verdeel hierover 1/3 van de gezeefde tomaten en 1/3 van de geraspte Parmezaanse kaas en 1/3 van de plakken mozzarella.
7. Herhaal dit nog 2 keer totdat alle ingrediënten op zijn.
8. Bak de paramigiano in 40 minuten gaar en goudbruin, laat de ovenschotel voor serveren 5-98 minuten staan. Strooi wat Parmezaanse kaas en oregano over de paramigiano vlak voor het serveren.

Serveer met een frisse groene salade.

Tips:
- Voor een minder vloeibare tomatensaus, de saus voor 1/3 inlaten koken. Voor de smaak is het niet nodig, maar de saus is anders vrij vloeibaar en loopt tussen de aubergine plakken uit.
- Nog lekkerder met deze tomatensaus

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */