vrijdag 28 mei 2010

Risotto met asperges en gerookte zalm















Lente risotto !
Weer een mooie aanvulling op onze alsmaar groeiende risotto verzameling :)
Erg geslaagd met de combinatie van groene asperges, courgette, gerookte zalm en het frisse va n de citroen!

Ook een mooie bijdrage voor het Foodblog-event van deze maand: Asperges, georganiseerd door Sas Kookt!


Ingrediënten voor 5 personen:

- 500 gram risotto rijst
- 500 gram groene asperges
- 1 courgette
- 1 bosje peterselie
- 200 gram gerookte zalm
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 glas martini
- 2 tabletten bospaddenstoelenbouillon
- 50 gram Parmezaanse kaas
- sap van 1/2 citroen
- klontje roomboter
- olijfolie
- peper en zout

Voorbereiden:
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn
- Peterselie van de steeltjes plukken en fijnhakken
- Courgette in plakken snijden van ca. o,5 cm en daarna in vieren snijden.
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Houtige stukken van groene asperges snijden en apart houden voor bouillon.
- Bouillon maken en onderkant van de asperges mee laten koken.
- Toppen van de asperges snijden en apart houden. Stelen van de asperges in plakjes snijden.
- Snijdt de gerookte zalm in reepjes.

Bereiden:
1. Verhit een klontje boter samen met wat olijfolie in een hapjes of risotto pan. Fruit hierin de ui en de knoflook op laag vuur gedurende 5 minuten.
2. Ondertussen wat olijfolie verhitten en daarin de plakjes asperge en de courgette op hoog vuur bakken onder voortdurend roeren. Vergeet niet af en toe de ui te roeren. Na 5 minuten pan van het vuur halen en apart zetten.
3. Voeg nu de risottorijst toe bij de ui en bak de rijst 2 minuten mee op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden.
4. Voeg nu in één keer alle Martini toe. Laat verdampen en roer goed.
5. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels opgenomen is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Roer de risotto voortdurend.
6. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna klaar is (proef om hierachter te komen).
7. Roer dan de boter, Parmezaanse kaas en de halve uitgeknepen citroen door de risotto. Haal de pan van het vuur en laat deze min. 2 minuten staan met gesloten deksel.
8. Bak ondertussen de aspergetips kort op hoog vuur in een beetje boter. Houdt daarna apart voor de garnering.
9. Roer de risotto nu goed door en zet de pan terug op laag vuur. Roer nu voorzichtig de asperges en courgette door de risotto en breng eventueel op smaak met peper en zout.
10. Verdeel de zalmreepjes over de risotto en daarna de aspergetips.

Serveer de risotto met wat versgeraspte Parmezaanse kaas en een salade.

2 opmerkingen:

  1. Ziet er superlekker uit! Ik ben sowieso fan van risotto's, altijd goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Risotto is inderdaad altijd goed !! Ik ben ook (zeer) groot fan :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */