vrijdag 14 mei 2010

Aspergetaartje














Aspergetijd !

De aspergetijd is weer aangebroken en bijna elk culinair tijdschrift heeft momenteel wel een receptenspecial gewijd aan de asperge. Genoeg inspiratie dus voor het Foodblog event van Mei: Asperges, georganiseerd door Sas Kookt!


Zo had ook de allerhande van deze maand een aantal asperge recepten, waaronder een aspergetaartje. Bij het zien van dit taartje wist ik meteen wat mijn bijdrage zou worden voor het Foodblog-event van deze maand. Hierbij mijn versie van het aspergetaartje, een filodeegtaartje met gebakken bosui en met geitenkaas.

Ingrediënten voor 2 personen:
- 500 gram asperges
- 5 vellen filodeeg
- 50 gram Hollandse geitenkaas
- 4 bosuitjes
- 1 klein potje crème fraîche
- 2 eieren
- scheutje melk
- bosje peterselie
- crema di balsamico
- olijfolie
- peper en zout

Benodigdheden:
- dunschiller
- keukenkwastje
- ovenschaal voor 2 personen

Vooraf:
- Zorg ervoor dat het filodeeg optijd ontdooit is, dit duurt bijna 2 uur!

Bereiden:
1. Schil de asperges met een dunschiller en snijdt een stukje van de onderkant af.
2. Kook de asperges ca. 10 minuten totdat ze een klein beetje door gaan buigen. Giet de asperges af en zet apart.
3. Snijdt de holle groene bladeren van de bosui af zodat je alleen het ui gedeelte over houdt. Bak de ui stengels in een koekenpan totdat ze een beetje bruin kleuren. Snijdt de ui stengels in vieren zodat je per bosui 4 stengeltjes overhoudt.
4. Vet de ovenschaal in en bekleed de ovenschaal losjes met de vellen filodeeg.
5. Klop het ei met de crème fraîche en de melk los en breng op smaak met peper en zout.
Rasp de geitenkaas en meng door het mengsel.
6. Giet het eimengsel voor 3/4 in de ovenschaal. Leg de asperges en stukjes bosui om en om in de ovenschaal en schenk het overgebleven ei-mengsel over de asperges.
7. Bestrijk de randen filodeeg met een beetje olijfolie.
8. Bak de aspergetaart bruin een gaar in 25-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
9. Voor het serveren de taart besprenkelen met wat crema di balsamico. Lekker met een groen/rucola salade !

Tips:
- Gebruik voor het koken van de asperges een aspergepan, of een hapjespan met deksel; hierin kunnen de asperges plat liggen.
- Geen aspergetijd ? Ook lekker met witlof !
- In plaats van filodeeg kan je ook bladerdeeg gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */