woensdag 14 april 2010

Couscoussalde met lamsvlees en gegrilde courgette

"Lammetjes"

Alweer de tweede keer dat ik deze heerlijke couscous salade hebt gemaakt. De eerste keer was al veel te lang gelden, maar dat had wel een reden.. De vorige keer dat ik deze couscous maakte was overal het lamsvlees uitverkocht. Ik balen, maar als ik iets in mijn hoofd heb om te maken dan zal het ook gebeuren..

Zo kwam ik dus bij een wat dubieuze Islamitische slager terecht die er op het oog erg mooie lamsbiefstukjes verkocht voor 1,25 per stuk. Koopje dacht ik en ging met 4 mooie lamsbiefstukjes naar huis. Ze smaakten prima! tot een half uurtje na het eten, waarna iedereen werd getroffen door hevige buikpijnen..

Zelf heb ik een erg gevoelige buik/darmen en de 2 aansluitende weken heb ik nog veel last gehad van de 'lammetjes'. Inmiddels zijn de 'lammetjes' hier een begrip geworden.

Deze keer dus op safe met lamsbiefstukjes uit de vriezer van de AH. Kleine gemarineerde biefstukjes die heerlijk smaken bij deze couscoussalade. Deze keer gelukkig meer succes !


Beter nog om de lamsbiefstukken bij een goede slager te halen, maar om onverklaarbare redenen verdwijnen er steeds meer slagers uit Delft en is een goede slager flink omfietsen geworden. Wel fijn om dan een altijd verkrijgbaar alternatief voor handen te hebben :)

Ingrediƫnten voor 4 personen:

- 2 courgettes
- 400 gram lamsbiefstuk
- arachideolie
- 1 citroen

Couscoussalade:
- 500 gram couscous
- 500 ml kippenbouillon
- 1 ui
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 1 theelepel korianderzaadjes
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel garam masala
- 200 gram gedroogde abrikozen
- 50 gram pijnboompitten
- bosje verse munt
- bosje verse (platte) peterselie
- versgemalen peper en zout
- (goede) olijfolie

Benodigdheden:
- vijzel
- aluminiumfolie

Bereiden:
1. Snijdt de courgettes in plakken van ongeveer 0,5 cm. Grill de plakken aan beide kanten in een grillpan met een heel klein beetje olie zodat mooie grilstrepen ontstaan. Bestrooi met een beetje peper en zout en dek af met aluminiumfolie.
2. Rooster de pijnboompitten, snijdt de abrikozen in stukjes en hak de verse kruiden grof.
3. Doe de komijn en korianderzaadjes in de vijzel samen met de kurkuma en garam masala. Maal de kruiden totdat alle zaadjes gekneusd zijn en geen hele korrels meer bevatten.
4. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit wat olie in een (kook)pan en fruit de ui en de knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg nu de kruidenmix toe en roer goed.
5. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer de couscous door de bouillon. Roer goed door en laat de pan afgedekt 5 minuten staan.
6. Bak ondertussen de lamsbiefstuk in een beetje boter in ca. 3 minuten per kant gaar. Na het bakken de biefstuk even te rusten leggen ingepakt in aluminiumfolie.
7. Maak de gewelde couscous los met een vork. Roer de abrikozen, pijnboompitten en verse kruiden erdoor samen met een scheut goede olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
8. Snijdt de lamsbiefstuk in dunne plakken.

Serveer de couscous met de gegrilde courgette, lamsbiefstuk en een partje citroen.

Tips:
- In plaats van de courgette los te serveren kan je deze ook door de couscous salade mengen. Snijdt de plakken dan in vieren en roer door de couscous bij stap 7.
- Gebruik eens pistachenoten of amandelen i.p.v pijnboonpitten.
- Ook erg lekker als (koude) salade met stukjes gebakken kipfilet erdoor.
- Pas op met de kurkuma, dit gele poeder veroorzaakt nare vlekken !

1 opmerking:

  1. Het ziet er lekker uit!! Gegrilde courgette's zijn heerlijk!!! Ik kan niet wachten dat ik ze weer op de BBQ kan zetten.
    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */