dinsdag 19 januari 2010

Kokos pilaf met rode curry

Heerlijke geurige combi van citroengras, koriander en kokos.

Dit heerlijke recept kwam ik tegen in de Foodies van januari. Een kruidig en toch fris gerecht en nog eens met 20 minuten op tafel ook.

Pilaf/Pilav is een rijstgerecht/ een manier om rijst te bereiden, verwant aan risotto. Het verschil is de gebruikte rijst (Pilaf/lang korrelige rijst) en dat er bij pilaf niet geroerd hoeft te worden en de rijst gaart met het deksel op de pan.


Pilaf is een basis voor vele verschillende gerechten. Het idee is als volgt. Snipper en ui en een knoflookteentje en fruit deze langzaam in een beetje olie. Voeg daarna de rijst toe en bak deze glazig, nu nog wel roeren. Blus de rijst af met bouillon of bijvoorbeeld kokosmelk. ongeveer 1,5 keer de hoeveelheid rijst. Roer de rijst goed door en laat deze nu in circa 10 minuten al het vocht opnemen en garen (zonder te roeren dus). Neem de pan van het vuur en laat de rijst nog nawellen (dit wordt in het recept van Foodies niet gedaan). Je hebt nu een basis pilaf en kan naar wens nog van alles toevoegen.

Ingrediënten kokos pilaf voor 4 personen:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels citroengras
- 400 gram rijst
- 800 ml kokosmelk
- 250 gram doperwtjes
- olie
- 1 limoen
- peper en zout

Ingrediënten Curry:
- 400 gram kipfilet
- 2 eetlepels rode curry pasta
- 250 gram cherrytomaatjes
- bosje koriander
- Olie

Voorbereiden:
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Kneus de citroengras stengels
- Snijdt de kipfilet in blokjes en bestrooi deze met peper en zout.
- Halveer de tomaatjes of snijdt ze in 4-en (afhankelijk van de grootte)
- Pluk de blaadjes van de koriander en hak deze grof.

Bereiden kokos pilaf:
1. Fruit de ui en knoflook in een scheutje olie, voeg de rijst toe en bak deze onder voortdurend roeren glazig in circa 1 minuut.
2. Blus de rijst af met de kokosmelk, roer nu ook de doperwtjes en citroengras erdoor.
3. Laat de rijst zachtjes koken met het deksel op de pan totdat al het vocht is opgenomen. Bereid ondertussen de curry.
4. Voeg eventueel een beetje extra vocht toe al de rijst nog niet gaar is.
5. Neem de pan van het vuur en breng de pilaf op smaak met limoensap en peper en zout.

Bereiden Curry:
1. Bak de kip in een scheutje olie rondom bruin.
2. Voeg de curry pasta en 100 ml water toe en roer goed.
3. Voeg nu ook de cherrytomaatjes toe en breng aan de kook. Laat de curry op laag vuur ongeveer 5 minuten pruttelen.
4. Roer de helft van de koriander door de curry.

Serveer de pilaf met de curry en garneer met de overgebleven koriander en naar wens een partje limoen.

Bron: Foodies Magazine januari 2010

2 opmerkingen:

  1. 'k Heb dit gerechtje gisteren voor mezelf gemaakt. Ik heb alles gedeeld door 4 en de curry was net goed van portie, maar ik had meer dan de helft van de pilav over. Jammer! Het was wel lekker :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Saskia,
    Jeetje meer dan de helft over is wel veel!
    Zijn wij dan zulke grote eters hier ?
    Persoonlijk is 50 gram rijst voor mij echt te weinig. Ik zal de volgende keer dat ik dit gerecht maak eens goed opletten op hoeveel er overblijft.
    Gelukkig dat het wel lekker was, ik vind dit zelf ook een erg lekker gerecht.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */