woensdag 9 december 2009
Speculaasjes bakken
Koekje erbij ?
Een speculaasje bij de koffie of thee is altijd lekker. Vroeger werd speculaas vooral rond Sinterklaas veel gegeten, maar tegenwoordig wordt speculaas gewoon het hele jaar door gegeten. Gewoon omdat het kan en omdat het erg lekker is!
Bij de Dille en Kamille kwam ik speculaasplankjes tegen, deze kon ik uiteraard niet laten liggen. Eerst kwam ik thuis met alleen een klein plankje, maar de volgende dat leek de wat grotere speculaasplank me toch ook wel erg leuk, vooral omdat deze een veel duidelijkere vorm van een molen heeft. Helaas moest het speculaasdeeg wel een nachtje rusten in de koelkast, waardoor ik even moest wachten voordat ik aan de slag mocht met de leuke speculaasplanken.
Ingrediënten voor 8 grote en 14 kleine speculaasjes:
- 250 gram bloem
- 150 gram koude boter
- 140 gram donkere basterdsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel speculaaskruiden (of meer naar smaak)
- 4 eetlepels melk
Bereiden aantal uur of dag van te voren:
1. Meng in een kom de bloem, suiker, speculaaskruiden en het bakpoeder.
2. Snijdt de boter in kleine klontjes en voeg deze samen met de melk aan het meel toe en kneed tot een soepel deeg.
3. Verpak het deeg in folie en laat het minimaal een paar uur of een nacht in de koelkast rusten.
Bereiden speculaasjes:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden
2. Bestrooi de speculaasplank met een beetje bloem. Druk het deeg stevig in de houtenvorm, snijdt overtollig deeg weg met een mesje.
3. Draai de plank om boven een bakplaat met bakpapier en klop het speculaasje voorzichtig uit de vorm.
4. Herhaal stap 2 en 3 totdat het deeg op is of de bakplaat vol is.
5. Bak de speculaasjes in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten gaar, de koekjes mogen nog zacht aanvoelen, ze zullen later uitharden.
6. Laat de speculaasjes afkoelen op een rooster zodat ze mooi knapperig worden.
Tips:
- Bak de speculaasjes totdat ze duidelijk gaan verkleuren, dan worden de afgekoelde speculaasjes lekker knapperig, als je ze te kort bakt zullen ze wat zachter blijven en dit is een stuk minder lekker.
- Geen speculaasplank ? Bestrooi het aanrecht met bloem en rol de speculaas met een deegroller tot een lap van o,5 cm dikte. Steek figuurtjes uit met een uitsteekvormpje of snijdt rechthoekjes met een mes.
- Zin in amandelspeculaasjes ? Druk wat amandelschaafsel op het speculaasdeeg als het in de speculaasplank zit. Zo krijgt de onderkant van het speculaasje een laagje amandelschaafsel.
Categorie:
Taart en gebak
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Maar het belangrijkste is: echt heel goede speculaaskruiden. Waar koop je die?\
BeantwoordenVerwijderenHans
Ik heb nu de speculaaskruiden gebruikt van Dille en Kamille.
BeantwoordenVerwijderenIngrediënten: Kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, piment, gember, koriander, folie en kardemom.
Dank! Ga ik proberen. Hans
BeantwoordenVerwijderenLekker!! Ik ben van plan een heel peperkoek huisje te bakken... :) Lekker een beetje metselen!
BeantwoordenVerwijderenOhh leuk ! en dan ook nog versieren met snoepjes ?
BeantwoordenVerwijderen