dinsdag 4 augustus 2009

Clafoutis met Frambozen

Franse klassieker
Dit heerlijke dessert heb ik een aantal weken geleden gegeten tijdens een culinair weekendje Maastricht. Bij Chateau Neercanne werden we verwend met dit heerlijk nagerecht. Speciaal het menukaartje bewaard om dit lekkere dessert nog een keer zelf te kunnen maken. Clafoutis is van oorsprong een gerecht uit de Franse streken Limousin en Auvergne. De basis van het gerecht zijn eieren, melk en bloem. Oorspronkelijk wordt het gemaakt met kersen, maar vele andere combinaties zijn mogelijk, zoals hier met frambozen, maar ook andere zoete en zelfs hartige variaties zijn mogelijk. Een echte aanrader een simpel maar heerlijk gerecht. Ook erg lekker omdat het (lauw)warm gegeten wordt!

Ingrediënten voor 2 stuks:
-150 gram frambozen
- 35 gram suiker + 1 eetlepel
- 1 ei
- 100 ml volle melk
- 50 gram bloem
- zout
- poedersuiker
- Bakspray

Benodigdheden:
- 2 lage ovenschaaltjes
- zeef

Bereiden:
1. Bestrooi de frambozen met een eetlepel suiker. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Klop het ei los en meng met de melk.
3. Zeef de bloem en klop samen met het eimengsel en de suiker tot een glad beslag, voeg naar smaak een zout toe.
4. Vet de ovenschaaltjes in en verdeel de helft van het beslag over de 2 schaaltjes.
5. Zet de schaaltjes voor 10 minuten in de voorverwarmde oven.
6. Haal de schaaltjes uit de oven en verdeel de frambozen over de schaaltjes. Verdeel het overige beslag over de 2 schaaltjes.
7. Bak de clafoutis in ca. 30 minuten gaar totdat het midden net gestold is.
8. Bestrooi de clafoutis voor het serveren met poedersuiker.

Tips:
- Gebruik altijd een dichte ovenschaal voor de recept, bij een springvorm zou het beslag eruit lekken.
- Ook erg lekker met ander fruit zoals kersen, bosbessen, aardbei, maar gebruik niet te zuur fruit zoals rode bessen of rabarber dat komt de smaak niet ten goede.
- De clafoutis kan ook als grote 'taart' gemaakt worden in een quichevorm, vermenigvuldig de ingrediënten hiervoor 3 maal.
- Erg geschikt om zeer rijp fruit in te verwerken, let er op dat het fruit niet rot is!
- Probeer ook eens om wat vanille toe te voegen aan het beslag !

3 opmerkingen:

  1. Kun je ook diepvries frambozen gebruiken en inplaats van een quichevorm een springvorm gebruiken? Wil dit gerecht graag maken aankomend weekend hoop gauw op een reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat het deeg te vochtig wordt van diepvriesframbozen.
    Spingvorm (goed invetten) moet ook kunnen. Als de vorm groter is moet de clafoutis waarschijnlijk wel wat langer in de oven. Smakelijk van het weekend!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */