donderdag 6 augustus 2009

Aatirachi - Lamscurry

Indiase curry.
Dit is een heerlijke vleescurry uit de zuidelijke kuststaat Kerala. Bij dit recept worden sjalotten en de kruiden meegebakken met de masala. Erg lekker en leuk om te maken.

Ingrediënten masala:

- 2 uien
- 2 cm gember
- 4 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel kurkuma
- 2 rijpe tomaten
- 3 gedroogde chilipepers
- 6 kardemompeulen
- 1 theelepel zwart mosterdzaad
- 1/2 theelepel zwarte peperkorrels
- 2 eetlepels olie

Ingrediënten sjalotten mengsel:
- 6 groene kardemompeulen
- 1/2 theelepel zwarte peperkorrels
- 10 sjalotten
- 600 gram lamsbout zonder bot
- 1/2 theelepel zout
- 200 ml water

Ingrediënten rijst:
- 400 gram gele rijst
- 1/2 citroen
- flinke bos koriander

Ingrediënten yoghurtdip:
- 200 ml yoghurt
- gehakte koriander

Benodigdheden:
- Vijzel
- Staafmixer of keukenmachine

Bereiden masala
1. Hak de ui, gember, knoflook en tomaten fijn.
2. Wrijf de chilipepers, kardemomzaadjes uit de peulen en het mosterdzaad fijn in een vijzel
3. Roer nu alle ingrediënten voor de masala door elkaar en pureer tot een pasta.
Zet de masala even apart.

Bereiden sjalotten mengsel
1. Snijd de lamsbout in blokjes van 2,5x2,5 cm
2. Snijd de sjalotten in ringen
3. Maal de peperkorrels en de kardemom zaden fijn met een vijzel.
4. Verhit wat olie in de pan en bak hierin de kardemom en peper 2 minuten. Voeg daarna de sjalotten toe en fruit deze gedurende 5 minuten.
5. Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin.
6. Roer nu ook de masala dooor het mengsel en bak dit 10-15 minuten mee op laag vuur.
7. Voed nu het zout en het water toe en laat het vlees 20-30minuten stoven totdat het gaar is.

Bereiden rijst:
1. Kook ondertussen de rijst volgend de aanwijzing op de verpakking.
2. Hak de koriander fijn en pers de halve citroen uit.
3. Roer het citroensap en 1/3 van de koriander door de rijst.

Bereiden yoghurtdip:
1. Roer 1/3 van de gehakte koriander door de yoghurt, serveer bij de curry.

SERVEREN:
Serveer de curry met de gele rijst, yoghurtdip en gehakte koriander.
Ook erg lekker met naanbrood.

Tips:
- Als je van pittig eten houd kan je 4 tot 6 gedroogde chilipepers gebruiken.
- Kardemompeulen zien er groen uit, de zwartezaadjes in de peul heb je nodig voor dit recept.
- Pas erg op voor je kleding met kurkuma, dit is een soort gele kleurstof die nauwelijks uit je kleding gaat!
- Zwart mosterdzaad is te koop bij de natuurwinkel.
- Rijst kan je ook zelf geel kleuren door wat kurkuma toe te voegen aan het kookwater.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */