woensdag 10 november 2010

Gemarineerde Marokkaanse kip met gekonfijt fruit

Mini Stoofpotje

Op veler verzoek eindelijk weer eens een recept voor een klein pannetje. De leuke pannetjes zijn hier inderdaad al lang niet op tafel geweest, ze stonden namelijk nog keurig ingepakt in de schuur sinds de verhuizing. Hoog tijd dus om ze weer tevoorschijn te halen.

Ik ging voor een heerlijk recept met gemarineerde kip met gekonfijt fruit en recept uit het kookboekje: Mini-Stoofpotjes, uitgegeven door Le Creuset.

Het stoofpotje was echt heel erg lekker geworden. Ook heel bijzonder van smaak door de combinatie van het zure van het citroensap, het zoete van het gedroogde fruit en de honing en uiteraard de verschillende kruiden. Je maakt het stoofpotje in een grotere pan op het vuur en bakt de pannetjes nog 10 minuten af in de oven. Ik dacht dat dit niet zoveel uit zou halen, maar de pannetjes kwamen er werkelijk prachtig uit. Erg lekker met couscous, gewoon naturel gekookt in bouillon en een scheutje olie, of gebruik het restant van de kruiden en meng deze fijngehakt met de couscous samen met wat rozijnen.

Ingrediënten voor 4 personen:

Marinade (1 dag van te voren!):
- 750 gram kippendijvlees
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 envelopje saffraan
- 4 eetlepel olijfolie
- sap van 2 citroenen
- bosje verse koriander
- bosje verse peterselie
- bosje verse munt

Saus:
- 12 gedroogde abrikozen
- 4 gedroogde vijgen
- 4 eetlepels rozijnen
- 40 gram gepelde amandelen
- 3 eetlepels honing
- 100 ml water

Couscous:
- 300 gram couscous
- scheutje olijfolie
- kippenboullion
- optioneel: fijngehakte munt, koriander en peterselie en wat gewelde rozijnen

Bereiden 1 dag van te voren:
1. Hak de kruiden voor de marinade fijn samen met de knoflook, snipper de ui en rasp de gember.
2. Snijdt het kippendijenvlees in stukken. (verwijder eventueel botjes)
3. Meng de kruiden samen met de saffraan en de olijfolie met de kip.
4. Zet de kip in de marinade afgedekt weg in de koelkast tot de volgende dag.

Bereiden dag zelf:
1. Haal de gemarineerde kip uit de koelkast en laat de stukken kip uitlekken, bewaar de marinade. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en pak de kip hierin 10 minuten op laag vuur.
3. Halveer ondertussen de amandelen en snijdt de abrikozen en vijgen in kleinere stukken.
4. Voeg nu ook de marinade, water, honing, amandelen, vijgen en rozijnen toe aan de pan met kip en laat alles 5 minuten sudderen.
5. Verdeel het mengsel over de 4 potjes en plaats voor 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Bereiden couscous:
1. Bereid de couscous volgens de aanwijzing op de verpakking. Voeg een bouillonblokje toe aan het het water.
2. Roer de couscous los met een scheut goede olijfolie.
3. Gebruik eventueel de overgebleven kruiden (fijngehakt) om door de couscous te roeren samen met wat gewelde rozijnen.

Serveer de kip en de couscous beiden in een pannetje.

Tips:
- In plaat van kippendijvlees kan je ook kipfilet gebruiken, dit heeft wel wat minder smaak doordat het vlees een stuk minder vet is.
- Vergeet niet de kip een dag van te voren te marineren.

3 opmerkingen:

  1. water liep in mijn mond!

    Edward

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die Creusetpannetjes komen hier veel te weinig uit de kast. Dank voor het recept dus, klinkt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Recept lijkt me zalig! Wat als je die pannetjes niet in je bezit hebt? Ik neem aan dat je het ook gewoon in een grote pan kunt maken en eventueel daarna even in de oven zetten. En wat versta je onder een envelopje saffraan? Lorraine

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */