vrijdag 5 november 2010
Zuurkoolschotel met appeltjes en creme fraiche
Winterkost
Ondanks dat het nieteens zo koud is momenteel krijg je door het droevige weer en de korte dagen zin in echte winterkost. Gisteren aten we deze heerlijk zuurkoolschotel! Een ware smaaksensatie met de combinatie van appeltjes, crème fraîche, gehakt, spekjes en mosterd.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 5 aardappelen
- 250 gram zuurkool
- 1 bakje spekjes
- klein potje crème fraîche
- halve appel
- 150 gram gehakt
- geraspte kaas
- nootmuskaat
- peper en zout
- scheutje melk
- klontje boter
Bereiden:
1. Schil de aardappelen en kook de aardappelen gaar met wat zout.
2. Bak ondertussen de spekjes uit en bak het gehakt rul. Breng op smaak met peper en zout. Laat onder tussen ook de zuurkool uitlekken en verwarm de oven voor op 180 graden.
3. Meng de zuurkool met 2 eetlepels crème fraîche en de kleingesneden appel. En bedek de bodem van de ovenschaal hiermee.
4. Verdeel hierover weer het mengsel van gehakt en spekjes
5. Stamp de aardappels tot puree samen met de mosterd, melk, boter en breng op smaak met peper en zout.
6. Verdeel de aardappelpuree over het gehaktmengsel in de ovenschaal. Strijk de bovenkant glas met de bolle kant van een lepel.
7. Verdeel nu een laagje crème fraîche over de aardappel puree en strooi hierover weer een beetje geraspte kaas.
8. Plaats de ovenschotel in de oven en bak in ca. 45 minuten goudbruin.
Tips:
- In plaats van gehakt kan je ook de vulling van een worstje rul bakken, dit geeft extra veel smaak.
- De ovenschotel is gemakkelijk van te voren te bereiden en later af te bakken.
Categorie:
Hoofdgerechten
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2. Bak ondertussen de spekjes uit en bak het gehakt rul. Breng op smaak met peper en zout. Laat onder tussen ook de zuurkool uitlekken en verwarm de oven voor op 1800 graden.
BeantwoordenVerwijderen1800 graden zou ik niet doen.
Wel een heel lekker recept
Remi
Haha ja 180 graden lijkt me inderdaad een beter idee!
BeantwoordenVerwijderenThanks! Meteen even aangepast :)
Moet de zuurkool wel eerst gekookt worden?
BeantwoordenVerwijderenNee de zuurkool hoeft niet eerst gekookt te worden.
BeantwoordenVerwijderenDeze gaart in de oven.
Bij punt 5 wordt de mosterd toegevoegd. De ingredientenlijst vermeldt echter niet hoeveel mosterd nodig is.
BeantwoordenVerwijderenHij staat nu in de oven ... ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenDeze zuurkoolschotel is heerlijk, gisteren gemaakt en zelfs mijn dochter vindt het lekker.
BeantwoordenVerwijderenIn plaats van mosterd door de puree heb ik kerriepoeder door de zuurkool gedaan. Ben benieuwd....
BeantwoordenVerwijderenVandaag gemaakt en hij was heerlijk,.. zelfs mijn jongens van 4 en 12 vonden het heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijke smaakcombinaties.
BeantwoordenVerwijderenIk heb in plaats van puree voorgekookte aardappelblokjes gebruikt (omdat ik die had liggen, en niet zo'n liefhebber ben van puree) en die gemarineerd met de mosterd, zout en peper.
En ook dat was erg lekker.
Het eerste halfuur dan de schotel afdekken.
Ik ga dit zeker vaker maken.
Blèh zuurkool ... maar dit recept is errug lekker!!
BeantwoordenVerwijderenEr staat ook nootmuskaat. Staat niet bij dat het ergens in moet. Maar neem aan inde aardappelpuree??
BeantwoordenVerwijderen