donderdag 12 augustus 2010

Oosterse makreel uit de oven














Verser kan niet !
's Ochtends vroeg persoonlijk gevangen door vriendlief en 's avonds op het bord. Ik kende makreel eigenlijk vooral van de gerookte variant en had dus ook geen idee hoe verse makreel zou smaken. Ik moet eerlijk bekennen dat het mijn verwachtingen heeft overtroffen! De makreel was echt heel vers en was ook heel erg zacht, de smaakvolle vis gleed zo van de graad af. Het oosterse sausje maakte het helemaal af en paste erg goed bij de makreel. Een echte aanrader om eens te proberen! Inmiddels ook al getest op de BBQ en dat was ook erg lekker!

Ingrediƫnten voor 2 personen:

- 2 verse (schoongemaakte) makrelen
- 3 bosuitjes
- 1 citroen
- stukje verse gember van 3 cm
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 3 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels gembersiroop
- klein bosje verse koriander
- 1 eetlepel zonnebloemolie

Bereiden:
1. Snijdt de bosuitjes in ringetjes, halveer de peper en verwijder de zaadjes en zaadlijsten, snijdt ook deze in dunne ringetjes, rasp de gember en hak de knoflook fijn
2. Bak de bosui, knoflook en de peper in een beetje olie ca. 3 minuten
3. Voeg de ketjap, gembersiroop en de geraspte gember toe en verwarm kort.
4. Vet een ovenschaal in en leg hierin de makreel.
5. Snijdt de citroen in plakjes en leg deze in de schoogemaakte buik van de makrelen.
6. Schep een beetje van het sausje in de buik bij de citroen en schep de rest van de saus over de makreel.
7. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven (200 graden) en bak de makreel in ca. 20 minuten gaar.

Serveer de oosterse makreel met een beetje fijngehakte verse koriander, lekker met rijst.

Tip:
- Ook erg lekker op de BBQ. Verpak de makreel dan in een stuk aluminiumfolie.

5 opmerkingen:

  1. Vorige zomer stond hier een enorme emmer vol versgevangen (en aan boord schoongemaakte) makrelen. Had geen flauw idee wat ik ermee moest. Volgende keer toch maar iets als dit ermee proberen ipv zo lang in de vriezer te laten liggen dat ze bij de vuilnis gebonjourd worden :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zonde! ik was ook bang dat we de makrelen nooit op zouden krijgen, maar ik was aangenaam verrast. Deze makrelen waren ook al aan boord schoongemaakt,moet ook wel want makreel schijnt snel te bederven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aha, aan boord schoongemaakt. Zelf schoonmaken zou voor mij namelijk een brug te ver zijn.
    Het ziet er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb dit gisteren gemaakt, mijn vriend had vier verse makreel meegenomen van het vissen...Aangezien het zondag was had ik niet alles in huis, dus zonder gember,gembersiroop en koriander gemaakt..Toch lekker gegeten :-) Vanavond ga ik het pasta recept van Jamie Oliver proberen! Leuke site!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er gaat niets boven een echt vers visje :) heeft ook helemaal niet veel nodig dan!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */