Kersttopper! Ook heerlijk met reerug ipv varkenshaas.
In huize Excellent-eten zijn we de laatste weken alweer druk in de weer om een mooi kerstmenu neer te zetten. Dit gerecht is daar ook een probeersel van wat wel heel erg goed is bevallen! Het was echt heerlijk van smaak en qua moeilijkheid ook goed te doen, wat altijd erg belangrijk is voor een kerstmenu, je wilt tenslotte niet heel de avond in de keuken staan!
Het mooie aan dit gerecht is dat je de medaillons al van te voren kan voorbereiden en als je zou willen zou je zelfs al je basis risotto klaar kunnen hebben, boontjes voorgekookt en de granaatappelpitjes al ontleedt. Dan zou je dus alleen nog je medaillons moeten bakken, sausje maken, risotto afmaken en even kort je boontjes aan bakken. Klinkt goed niet?
Bij gebrek aan reerug hebben we dit gerecht gemaakt met varkenshaas. Misschien niet zo speciaal als reerug, maar wel heel erg lekker! We waren echt verbaasd over hoe lekker een goede varkenshaas kan zijn vergeleken met een supermarkt varkenshaasje. Net als de tonijn hadden we de varkenshaas van Marqt, echt aan te raden! Proeven is geloven :)
Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 gram varkenshaas of reerug zonder bot
- 1 pakje pancetta (AH excellent)
- 1/2 granaatappel
- 400 gram haricots verts
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 2 grote uien
- 1 teentje knoflook
- 1,5 groentebouillonblokje
- 4 eetlepels walnoten
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels boter
- 125 droge witte wijn of martini
- 150 ml rode wijn
-2 theelepels groene peperkorrels
-1 eetlepel bloem
- beetje suiker
- peper en zout
Bereiden:
1. Dep het vlees droog met wat keukenpapier en snijdt het met een scherp mes in 12 medaillons (zie tips). Wikkel 1 dun plakje pancetta om elke medaillon.
2. Halveer de granaatappel en haal de granaatappel pitjes uit de schil, pas op voor je kleding en je omgeving! Het sap vlekt heel erg! maak ook de haricots verts schoon en rasp alvast de Parmezaanse kaas.
3. Snipper de uien en hak de knoflook fijn, zet 900 ml water op voor de bouillon, voeg de bouillonblokjes toe aan het water. Rooster de walnoten in een droge pan en hak ze daarna grof.
4. Neem 100 ml van de bouillon apart en voeg deze samen met de rode wijn (dit heb je straks nodig voor het granaatappel sausje)
5. Maak nu de risotto. Verhit in een diepe (risotto)pan een scheut olijfolie en een eetlepel boter. Fruit de helft van de uien en de knoflook totdat deze mooi glazig zijn. Bak de risotto rijst ook kort mee totdat deze ook glazig ziet.
6. Blus de rijst en uien af met de witte wijn of martini. Roer totdat de vloeistof bijna helemaal is verdampt. Voeg nu net zoveel bouillon toe tot de risotto rijst onder water staat. Roer constant totdat het vocht weer is opgenomen, voeg dan weer dezelfde hoeveelheid bouillon toe.
7. Ga hiermee door totdat de rijst nog niet niet helemaal gaar is. Voeg nu de resterende boter en Parmezaanse kaas toe en meng goed. Doe nu de deksel op de pan en zet het vuur uit. De risotto kan nu nagaren en mooi op smaak komen. Verwarm de oven op 75-100 graden en zet een bord met een flink stuk aluminium folie klaar (dit heb je straks nodig voor de medaillons)
8. Kook ondertussen de haricots verts in ca. 5 minuten gaar. Giet ze daarna af.
9. Verhit nu een scheut olijfolie in een grote koekenpan. Bak hierin de medaillons in 2 minuten per kant gaar. Breng op smaak met peper en zout. Verpak de medaillons nu met het aluminiumfolie en plaats in de voorverwarmde oven. Laat de pan met het bakvet op het vuur staan.
10. Fruit de groene peperkorrels in het hete bakvet. Stooi de bloem in de pan en bak kort mee. Blus af met het mengsel van rode wijn en bouillon, roer goed en breng het mengsel aan de kook. Laat 5 minuten koken op laat vuur. Voeg de laatste 2 minuten ook de granaatappel pitjes toe. Breng de saus op smaak met zout en een beetje suiker.
11. Tijdens het koken van het sausje in een koekenpan of wok een scheutje olie verhitten. Fruit hierin de ander helft van de uien. Bak de haricots verts kort en breng op smaak met peper en zout.
12. Maak nu de borden op. Roer de risotto nog even goed door en meng de gehakte walnoten erdoor, verdeel over de borden. Verdeel ook de haricots verts over de borden en leg als laatste de medaillons op de borden. Schenk hierover wat van de granaatappel saus.
Eet smakelijk!
Bron: Foodies november 2011
zondag 27 november 2011
zaterdag 26 november 2011
Tonijnfilet met coquilles en komkommerbolletjes
Lang geleden!
(Dat ik zo'n lekker voorgerechtje heb geplaatst!)
Het was gewoon even zoeken.. hoe plaatsen we ook alweer een bericht?! Dat was ook wel schandalig lang gelden! Gelukkig is het ook weer niet zo erg dat er het afgelopen half jaar pakjes op tafel zijn gekomen, nee dat zeker niet. Maar wel een lekker druk half jaar gehad, afgestudeerd en een nieuwe baan maakten dat ik niet mijn fanatisme van het bloggen een beetje was kwijtgeraakt. We hebben nog wel veel lekkere en nieuwe dingen gemaakt, waaronder dit heerlijke voorgerecht!
Dit voorgerecht kwam voorbij tijdens wie is de chef en ik was meteen verkocht! Het gerecht zag er zo lekker uit, dat moest ik zou ik een keer maken :) En het is een heerlijk gerecht dat ook nog eens helemaal excellent-eten proof is: verrassend makkelijk om te maken!
Laat dit alvast een goed begin zijn voor het nieuwe jaar. Deze week staat er ook nog een kerstmenu op de planning. Want wat is het leuk om zo richting de kerst het aantal bezoekers weer flink te zien stijgen! Momenteel gewoon 600 per dag! Daarom des te meer reden om weer lekker te gaan posten hier :)
Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 gram verse tonijnfilet (mooi slank stuk)
- scheutje wokolie
- 3 coquilles
- 1/3 komkommer
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 1 limoen
- Klein stukje gember
- Klein stukje laos
- 50 ml soyasaus
- 100 ml rijstazijn
- 75 gram bruine suiker
- rucola
- versgemalen peper/zout
- Olijfolie/azijn
Benodigdheden:
- Bolletjeslepel (lepel om meloenbolletjes te maken)
Bereiden:
1. Snijd de tonijn tot een strakke rechthoek, gebruikt een goed scherp mes en voorkom dat de tonijn uit elkaar valt. (De restjes die je overhoudt kan je mooi gebruiken voor een tonijntartaartje, zeker niet weggooien!)
2. Verhit een scheutje wokolie in een koekenpan en schroei de lange zijden van de tonijn. Dit hoeft echt maar heel kort, maar een paar mm van de tonijn hoeft te garen.
3. Laat de tonijn afkoelen en dek daarna de tonijn af met folie en bewaar in de koelkast.
4. Doe de sojasaus, bruine suiker en rijstzijn in een pannetje en kook tot de helft in. Breng de saus op smaak met rasp van sereh, limoen, gember en laos en wat olijfolie. Zet het sausje apart.
5. Schil de komkommer en maak met een bolletjes lepel kleine bolletjes komkommer.
6. Breng de komkommer bolletjes op smaak met olie/azijn (eventueel ook wat gembersiroop) en een beetje peper en zout. Doe hetzelfde met de rucola sla.
7. Haal de tonijn uit de koelkast en snijdt met een scherp mes 3-6 dunne plakken van de tonijn.
8. Verdeel wat rucola sla over de borden en leg hier trapsgewijs de tonijnplakken op.
9. Halveer de coquilles en gril deze kort in een koekenpan of grillpan. Verdeel de coquilles over de tonijnplakken.
10. Schenk wat van de saus over de tonijn en coquilles en garneer met de komkommerballetjes.
Eet smakelijk!
Tips:
- Gebruik hele verse tonijn. Zelf had ik de tonijn van Marqt, deze was echt heel erg lekker!
- Oorspronkelijk was het recept met langoustines, maar met coquilles was het ook erg lekker.
- Dit gerecht is erg goed voor te bereiden. Van te voren kan je tonijn al aanschroeien, het sausje en de komkommer balletjes maken. Dan hoef je op het laatste moment alleen nog de borden op te maken en de coquilles of langoustines te bakken. Succes verzekerd!
Categorie:
Koude voorgerechten,
Vis
Abonneren op:
Posts (Atom)