dinsdag 17 augustus 2010

Calcioni - Italiaans hapje















Vakantieboodschappen

Helaas dit jaar niet de kans om zelf vakantieboodschappen te doen. Maar het is het waard, want daarvoor heb ik een heerlijk huisje in Haarlem voor teruggekregen MET open keuken en een heerlijk tuintje op het zuiden :) Mij hoor je niet klagen en al helemal niet omdat mijn ouders met een mooie boodschappenlijst op vakantie gingen richting Italië. Resultaat: een hele koelkast vol met lekkere Italiaanse Parmigiano Reggiano en 2 flinke scamorza bianco's.       
Lees meer...
De scamorza heb ik gebruikt om deze heerlijke calcioni's te maken, een Italiaans deeghapje dat gevuld is met een mengsel van ricotta, scamroza, (rauwe)ham en peterselie. Een lekker smaakvol hapje dat tegelijk ook lekker fris is doordat er citroen door het deeg zit en peterselie in de vulling.

Dit lijkt me dan ook een mooi hapje voor het Foodblog-event van augustus: De Vakantieboodschappen, georganiseerd door Edith's digitale keuken.

Ingrediënten voor 12-15 stuks:

Deeg:
- 200 gram bloem
- 50 gram boter
- 1 ei
- citroensap van 1/2 citroen

Vulling:
- 200 gram ricotta
- 50 gram (rauwe)ham
- 50 gram scamorza of mozzeralla
- bosje peterselie
- 1 eigeel
- peper en zout

Frituren:
- Olie om te frituren

Bereiden deeg:
1. Doe alle ingrediënten voor het deeg samen in een kom en kneed tot een samenhangend deeg. Je kan ook alle ingrediënten in een keukenmachine doen en een paar keer goed laten draaien.
2. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een grote lap van ca2-3 mm dik.
3. Steek met een ronde vorm het gewenste aantal rondjes uit (voor 2 hapjes heb je 24 deegcirkels nodig)

Bereiden vulling:
1. Snijdt de ham klein, de scamorza/mozzarella in kleine blokjes en hak de peterselie fijn.
2. Meng de ham, scamorza, peterselie en de eierdooier met de ricotta. Breng de vulling op smaak met peper en zout.

Bereiden calcioni:
1. Plaats de helft van de deegcirkels op een bebloemde ondergrond. Verdeel de hierover, ongeveer 1-2 theelepels per hapje.
2. Plaats de overige deegcirkels op de vulling en druk de randen goed aan met een vork. Draai de hapjes om en druk ook de ander kant goed aan met een vork.
3. Zorg ervoor dat de olie om te frituren goed heet is, 180 graden.
4. Frituur de hapjes totdat ze mooi goudbruin gekleurd zijn.

Tips:
- De hapjes zijn gemakkelijk van de voren te bereiden. Dek de ongefrituurde hapjes af en bewaar ze tot het frituren in de koelkast.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */