woensdag 2 juni 2010

Halloumi

Kaas om te bakken en te grillen!

Halloumi (Grieks: χαλλούμι, Turks: Hellim)

Halloumi is een Cypriotische kaas. De kaas is vooral bekend door de goede bak en gril eigenschappen. De kaas smelt niet zo snel in de pan en krijgt een mooi bruin korstje.Uiterlijk/structuur:
De kaas ziet eruit als een witte verse kaas in een blokvorm. Het uiterlijk is te vergelijken met dat van Fetakaas. De structuur van de kaas ligt tussen fetakaas en mozzarella in. De kaas heeft het elastische van mozzarella maar het stevige van fetakaas, maar dan veel minder brokkelig. De kaas is vaak vacuüm verpakt waarbij soms wat munt in de verpakking wordt gedaan. Dit is deels voor de smaak maar werkt ook anti bacterieel.

Ingrediënten:
De kaas wordt traditioneel gemaakt van een mengsel van geiten- en schapenmelk, maar soms ook deels van koeienmelk. Vooral industrieel geproduceerde halloumi bevat meer koeienmelk dan geiten- en schapenmelk. Dit verlaagt de kosten voor het produceren van deze kaas, wat deels wel ten kosten gaat van de specifieke smaak en textuur.

Smaak:
Halloumi is een romige kaas die wat rubberachtig aanvoelt. Ongebakken lijkt de kaas een beetje op taaie fetakaas, maar gebakken of gegrild krijgt de kaas een heerlijk krokant korstje, terwijl hij vanbinnen lekker zacht en iets taai blijft. Halloumi is een stuk minder zout dan fetakaas. Mocht je de kaas alsnog te zou vinden dan kan je de kaas even weken in lauwwarm water om het restant zout eraf te weken.

*De smaak van halloumi hangt sterk samen met de kwaliteit. Net zoals de ene mozzarella totaal niet te vergelijken is met de andere. Zo heeft een mozzarella van 79 cent totaal geen smaak vergeleken met een goede buffel mozzarella van de kaasboer. Dit geldt ook voor halloumi, dus zorg dat je een goede verse halloumi te pakken krijgt :)

Gebruik:
De kaas wordt meestal gebakken of gegrild en kan voor veel verschillende soorten gerechten gebruikt worden, van salade tot broodje pita, van BBQ spies tot in combinatie met watermeloen of varkensvlees. Erg veelzijdig en op internet zijn de lekkerste recepten te vinden!

Waar te koop:
Halloumi is niet zo heel goed verkrijgbaar in Nederland, maar de meeste kans maak je bij een Turkse of Arabische groentewinkel. Ook de betere supermarkt, kaaswinkel en natuurvoedingswinkel heeft het waarschijnlijk in het assortiment. Volgens verschillende bronnen op internet zou halloumi verkrijgbaar moeten zijn bij: C1000, Super de Boer, Jumbo, Makro en soms ook bij Albert Heijn.

Recepten:
Recepten met halloumi volgen nog !
Voor morgen staat gebakken halloumi met bulgar (van de Jamie ap) op de planning :)

Als dit overzicht incompleet of onjuist is dan hoor ik het graag !

4 opmerkingen:

 1. Ik heb één keer gebakken halloumi gegeten op restaurant, maar ik vond het toen ontzettend zout. Dat kan natuurlijk ook aan de kwaliteit gelegen hebben... Maar ik hou ontzettend veel van kaas en het idee dat je kaas kan bakken klinkt zeer verleidelijk :). Misschien toch nog eens proberen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maak het regelmatig, maar zoals Saskia sommige merken zijn een beetje aan de zoute kant, maar je hebt echt hele lekkere delicate smaken. Ik koop de mijne op de exotische markt in Antwerpen bij het cypriotische kraam. Heerlijk!!!

  En nog eens bedankt voor de award dames!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind Halloumi echt superlekker! Heb het recentelijk pas voor het eerst kunnen vinden (want in Almere is het natuurlijk nergens te krijg) maar sindsdien al meerdere malen gebruikt in salades en dergelijke!
  Ik vind het een toppertje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inmiddels is het al weer eind april 2013 en Halloumi, vaak niet dierlijk gestremd dus ook geschikt voor de ECHTE vegetariërs...:-), is helaas, helaas, nog steeds maar zeer mondjesmaat verkrijgbaar in ons land (NL). Wie kan me vertellen of iemand het onlangs in Terneuzen of Hulst tegengekomen is?? Anders moet ik het weer aan Britse vrienden vragen om het mee te nemen. DAAR kun je het bijna overal kopen!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */