donderdag 29 oktober 2009

Kipkerrie curry met kokos

Snelle curry.
Deze heerlijk milde en rijkelijk gevulde curry staat binnen een half uurtje op tafel. Lekker snel genieten van deze prachtige gele curry die bij velen in de smaal zal vallen, mild maar bijzonder smaakvol.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 bakje shiitakes
- 1 bakje kastanjechampignons
- babymais (vers of uit een potje)
- 2 uien
- bosje verse koriander
- 100 gram diepvrieserwtjes
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 400 gram kipfilet
- beetje olie
- peper en zout
- 1/2 groentebouillonblokje
- 2-3 eetlepels kerriepoeder
- 1 eetlepel bloem
- 400 gram basmatirijst



Bereiden:
1. Snipper de uien, snijdt de paddenstoelen in kwarten, halveer de babymais en hak de koriander grof.
2. Snijdt de kipfilet in blokjes en bak deze in een beetje olie totdat deze gaar en bruin is.
3. Breng de kipfilet op smaak met peper en zout en zet afgedekt onder aluminiumfolie apart.
4. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
5. Verhit wat olie in de pan en fruit hierin de ui. Voeg na ca. 5 minuten de paddenstoelen en babymais toe en bak de groenten gedurende 3 minuten mee.
6. Roer de kerrie en het bloem door het mengsel en bak dit kort mee. Roer nu de kokosmelk en het verkruimelde bouillionblokje door het mengsel. Breng op smaak met peper en zout.
7. Voeg nu de bevroren diepvrieserwtjes toe en kook deze 2-3 minuten mee zodat ze warm.
8. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Voeg eventueel nog een beetje water toe.
9. Roer de koriander door de curry en serveer deze met de rijst.

Tips:
- Voor een wat pittigere curry kan je nog wat extra kruiden toevoegen zoals cayenne peper of gemberpoeder.
- Om de curry nog geler te maken kan je wat extra kurkuma toevoegen, pas wel op voor je kleding want dit kruid vlekt erg !

maandag 26 oktober 2009

Kardemomcakejes met pompoen en kokos

Gestoomde dessert cakejes uit de oven.

Suger and Spice (and everything nice) is het thema van het Foodblog-event van de maand oktober. Sabina van Sabina Kookt wil deze maand graag zien wat Foodbloggend Nederland aan spicy gerechten op tafel zet.

Wij gingen aan de slag met Kardemom een kruid dat hier regelmatig in curry's of andere oosterse gerechten gebruikt wordt, maar nog nooit eerder in een zoet gerecht. Tijdens het vermalen van de kardemom peulen werden de aanwezige twijfels wat sterker aangezien de gehele keuken zich vulde met een sterke en zeer dominante kardemom geur. Eenmaal verwerkt in het beslag werd duidelijk dat kardemom wel degelijk bij pompoen en kokos past.

De uiteindelijke cakejes waren erg lekker geworden, door het stomen waren ze een beetje sompig, heerlijk de nog warme cakejes in combinatie met vanille-ijs. De eerste hap is wel even wennen, want je ziet een schattig zoet cakeje en dan blijkt het cakeje opeens naar kardemom te smaken. Maar het testpanel was zeer positief, maar dan wel als nagerecht serveren met ijs en niet gezellig bij een kopje thee in de middag.

Ingrediënten voor 6 cakejes:
- 125 gram zachte boter
- 115 gram suiker
- 3 eieren
- 90 gram bloem
- 1,5 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel bakpoeder
- 125 gram geraspte pompoen
- 40 gram geraspte kokos
- bakspray of boter om vormpjes in te vetten

Benodigdheden:
- 6 kleine ovenschaaltjes
- braadslede/ovenschaal groot genoeg voor de 6 schaaltjes
- aluminium folie en bakpapier

Bereiden:
1. Maak de pompoen schoon en rasp deze met een goede rasp of keukenmachine.
2. Klop met de mixer de boter en de suiker tot een luchtige crème.
3. Roer de eieren 1 voor 1 door het mengsel en klop goed na elk ei.
4. Roer nu met een spatel de bloem, kardemom, en bakpoeder door het mengsel, meng de ingrediënten voorzichtig om klontjes te voorkomen.
5. Meng als laatste de pompoen en de kokos door het beslag.
6. Verwarm de oven voor op 185 graden en vet de ovenschaaltjes in.
7. Verdeel het beslag over de schaaltjes en plaats deze in de braadslede of ovenschaal. Vul de schaal met kokend water tot halverwege de hoogte van de schaaltjes.
8. Dek de schaal af met bakpapier en daaroverheen een laag aluminiumfolie, zorg ervoor dat het de schaal volledig wordt afgesloten daar het aluminiumfolie.
9. Bak de cakejes in 30-35 minuten gaar totdat ze veerkrachtig aanvoelen.
10. Haal de schaaltjes uit de schaal met water en laat ze 5 minuten rusten.
11. Verwijder de cakejes uit de schaaltjes door ze omgekeerd om een bord te storten.
12. Serveer de cakejes warm met ijs.

Tip:
- Garneer met wat geroosterde kokos.


Bron: Specerijen, Jane Lawson

dinsdag 20 oktober 2009

Pastaovenschotel met prei en zalm

Makkelijke en snelle pastaschotel!

Makkelijk en snel zijn de sleutelwoorden voor dit gerecht. 'Maar het is een ovenschotel!' hoor ik je denken. Bij dit gerecht wordt alleen de grillfunctie van de oven gebruikt. De grillfunctie van onze oven doet het maar al te goed, waardoor dit gerecht maar een paar minuutjes nodig heeft om een lekker bruine toplaag te krijgen. Snel door naar dit snelle receptje!

Benodigde tools:
- ovenschaal
- oven met grillfunctie

Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram farfalle ('vlinderpasta')
- 2 preien
- 1 flesje Blueband kookroom (á 250ml)
- 1 bouillonblokje (groente of tuinkruiden)
- 4 diepvries zalmfilets (ontdooid)
- 3 beschuiten
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- zout en peper uit de molen

Bereiden:
1. Ontdooi de zalm, als dit nog niet gebeurd is. Kook de pasta al dente, snijd de prei. Zet de oven alvast aan.
2. Bak de prei 2 tot 3 minuten in een wok of hapjespan.
3. Voeg nu de zalm toe, en bak deze ook circa 3 minuten mee.
4. Voeg nu de kookroom en het verkruimelde bouillonblokje toe. Breng op smaak met peper en zout indien nodig.
5. Maak in een schaaltje een mengsel van de verkruimelde beschuiten, de geraspte Parmezaan, Italiaanse kruiden en peper en zout uit de molen.
6. Meng de gekookte pasta met het zalm-preimengsel en leg het in een ovenschaal.
7. Strooi het beschuitmengsel over de ovenschaal en zet de schaal 5 minuten onder de grill.

Tips:
- Geen geduld of tijd om de zalmfilets te ontdooien? Gebruik verse zalmfilet of probeer het eens met gerookte zalm!

maandag 19 oktober 2009

Zelfgemaakte crostini's

Lang leve oud stokbrood !

Nog een oud of droog half stokbroodje of ciabatta liggen? Gooi het niet weg maar maak er heerlijke zelfgemaakte crostini's van. Erg gemakkelijk om te maken en vooral ook erg lekker. Gister aten we deze crostini's bij een gecombineerd kaas/antipasti plankje, smullen!


Ingrediënten voor zelfgemaakte Crostini's
:
- 1 ciabatta of stokbrood
- beetje olijfolie
- 1 teentje knoflook
- versgemalen zeezout




Benodigdheden:
- Grillpan
- Goed broodmes
- keukenkwastje

Bereiden:
1. Snijd het brood in dunne plakken van ongeveer 3-5 mm. Gebruik hiervoor een goed scherp broodmes.
2. Gril de plakjes brood in een droge grillpan aan beide kanten zodat deze bruin kleuren.
3. Snijdt de knoflookteen in tweeën en wrijf de crostini's aan een zijde licht in met de knoflookteen.
4. Bestrijk de crostini's met een beetje olijfolie, gebruik hiervoor een keukenkwaste.
5. Bestrooi de crostini's als laatste met een beetje versgemalen zeezout.

Tips:
- Crostini's zijn erg lekker als borrelhapje of bij een kaasplank.
- Bestrooi de crostini's eens met wat gedroogde kruiden.
- Dit recept is erg geschikt om oud stokbrood te verwerken.

zaterdag 17 oktober 2009

Rogan Josh - Lamscurry

Zelf currypasta maken; als je eenmaal alle kruiden hebt gevonden kun je ze vrijwel allemaal maken zonder een wereldreis langs elke supermarkt en toko te maken. Zo ook deze!

Rogan josh is een curry uit Kashmir, populair in India, Pakistan, Singapore en Engeland. Dat laatste verklaart waarom ik dit recept vond in het boek 'Kookrevolutie' van Jamie Oliver. De curry staat omschreven als een stevige, hartige stoofschotel. Weer een heerlijk succes, dit gerecht!

Het recept bestaat uit twee delen; de currypasta en het hele gerecht. Het is mogelijk meer van de currypasta te maken en deze in porties in te vriezen!

Benodigde tools:
- staafmixer of keukenmachine
- pan met deksel

Voor de currypasta:
- 2 tenen knoflook
- ca 2,5- 3 cm gemberwortel
- 1 geroosterde paprika uit een pot (ca 75g)
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels garam masala
- 1/2 theelepel zeezout
- 2 eetlepels arachideolie
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 verse Spaanse peper
- een bosje koriander
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels korianderzaad
- 1 theelepel zwarte peperkorrels

Bereiden:
1. Rooster de komijnzaad, korianderzaad en zwarte peperkorrels in een koekenpan. Stamp ze fijn met een vijzel of gebruik een keukenmachine.
2. Doe alle ingredienten, inclusief verpulverde kruiden, in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer). Maal ze fijn tot een pasta. Klaar is je currypasta!

Voor de curry:
- 500g lamslappen
- 2 uien
- 1 Spaanse peper
- 2,5-3 cm gember
- een bosje koriander
- klontje boter
- 4 laurierblaadjes
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 blik tomatenblokjes (400g)
- 1 bouillonblokje kippenbouillon opgelost in 800 ml heet water
- 2 handen rode linzen

Bereiden:
1. Snijd de ui, Spaanse peper en de helft van de koriander. Snijd ook de gember in stukjes. Bak dit met de laurierblaadjes en het klontje boter 10 minuten zachtjes.
2. Pluk van de andere helft van de koriander de blaadjes en doe ze in een bakje. Dit dient ter garnering.
3. Snijd de lamslappen in blokken van 2,5x2,5 cm. Doe ze in de pan en bak ze kort lichtbruin. Ze hoeven niet gaar te zijn. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.
4. Voeg nu de balsamicoazijn toe en laat het 2 minuten inkoken.
5. Voeg nu de tomatenblokjes, currypasta en bouillon toe en roer goed door. Doe nu twee handen rode linzen in de pan.
6. Zet het vuur laag en de deksel op de pan. Laat een uur langzaam stoven en roer het geheel regelmatig door.
7. Serveer met rijst en garneer met de korianderblaadjes! Eventueel kun je er partjes citroen en yoghurt bij serveren

Tips:
- Rode linzen heb ik gevonden in de natuurwinkel. Kun je ze niet vinden, laat ze dan weg. De structuur van de curry zal minder stevig worden.
- Heerlijk met Gele rijst, hoe je dit maakt vind je hier.

vrijdag 16 oktober 2009

Rozijnenbrood uit de broodbakmachine # 2

Broodje met sappige rozijnen.

De Chileense rozijnen keken me al bijna 2 weken aan vanuit mijn keukenkastje, maar ik heb ze weten te weerstaan. Ze waren bedoeld om een lekker rozijnenbroodje mee te maken en dat is nu dan eindelijk gebeurd. Twee weken geleden zag ik bij de bakafdeling van de AH allemaal nieuwe soorten gedroogd fruit, waaronder "Rozijnen uit Chili' deze rozijnen van AH Excellent zijn een stuk groter dan normale rozijnen en ook nog eens verschillend van kleur, zo zijn er rode gele lichtbruine en donkerbruine rozijnen. Het zakje moest ik meenemen en ik wist ook al meteen dat deze heerlijk zouden smaken in een rozijnenbroodje. Het goede nieuws is dat deze rozijnen ook nog eens echt uit Chili komen, Ivonne is deze zomer persoonlijk langsgeweest om dit te controleren :)

Dit recept is voor een zelfgemaakt rozijnenbrood. Rozijnenbrood uit de broodbakmachine # 1 geeft een recept met een prefab mix voor rozijnenbrood.




Ingrediënten voor 1 middelgroot brood:
- 200 gram rozijnen (Rozijnen uit Chili, AH Excellent)
- 1 ei
- 250 ml melk
- 500 gram bloem
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 3 eetlepels poedersuiker
- 1 theelepel zout
- 50 gram boter
- 1 zakje instant gist

Bereiden:
1. Laat de rozijnen weken in een beetje lauwwarm water.
2. Schenk de melk in be bakvorm van de broodbakmachine, voeg ook het ei toe.
3. Strooi het bloem over de vloeistof zodat deze volledig wordt bedekt.
4. Voeg nu het gemberpoeder, poedersuiker, zout en de boter toe, allemaal in een aparte hoek van de bakvorm. Maak in het midden een kuiltje en strooi daar de gist in.
5. Zet de broodbakmachine aan en stel de machine op de juiste stand in: normaal, zoet of vruchtenbrood. Start de machine.
6. Voeg de afgegoten rozijnen toe na het signaal dat aangeeft dat er ingrediënten toegevoegd kunnen worden.
7. Wanner het bakprogramma is afgelopen kan het brood op een rooster gestort worden om het af te laten koelen.

Tips:
- Week de rozijnen in 2 eetlepels bruine rum, in plaats van in water.
- Bestrijk de bovenkant van het brood na het bakken met honing en laat het daarna afkoelen.

maandag 12 oktober 2009

Gekarameliseerde balsamico-aardappeltjes uit de oven


Verwennerij uit de oven.


Deze heerlijke aardappeltjes zijn in alle opzichten speciaal, ten eerste door hun donkere, gekarameliseerde uiterlijk, wat natuurlijk niet vreemd is na 70 minuten gesudderd te hebben in balsamicoazijn. Juist dit azijn geeft de aardappeltjes ook hun speciale smaak, zoetig van het karameliseren en ook de licht zurige karakteristieke smaak van balsamicoazijn. Een heerlijke smaakcombinatie. De knoflook en rozemarijn trekt ook helemaal in de aardappeltjes en dat samen met de zoetige rode uien is het feestje compleet! Heerlijk met een lekker stukje vlees of als bijgerecht bij een speciaal diner.


Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg krieltjes in de schil
- 1 bol knoflook
- 5 rode uien
- 250 ml balsamicoazijn (goedkope variant)
- een bakje rozemarijn (30 g)
- grof zeezout
- olijfolie













Bereiden balsamico-aardappeltjes
(20 min bereiden; 70 minuten oventijd):
1. Giet de balsamico azijn in een pan met een dikke bodem en laat de azijn op hoog vuur tot ongeveer de helft inkoken, dit duurt ongeveer 15 minuten.
2. Snijd ondertussen de aardappeltjes in de lengte door midden. Snijd de uien in kwarten en plet de teentjes van de knoflook met het lemmet van je mes. De schil mag erom blijven.
3. Pluk de rozemarijn van de takjes en pak een grote braadslee.
4. Zet de braadslee op het vuur met een scheut olijfolie. Voeg de teentjes knoflook, de rozemarijn en de aardappeltjes toe en bak ze 5 minuten.
5. Neem de braadslee van het vuur en meng nu ook de uien met de inhoud.
6. Giet nu de ingedikte balsamicoazijn in de braadsleden en vermeng deze goed met de aardappelen en de uien.
7. Zet de braadslee circa 70 minuten in de oven op 200-220 graden. Roer de aardappeltjes elke 10 minuten even door.
8. Serveer alleen de aardappeltjes en de uien, verwijder de knoflookteentjes voor het opdienen.

Tips:
- Pas op met de damp die van de inkokende balsamicoazijn komt, deze is niet erg prettig voor je ogen.
- Omdat de aardappeltjes ongekookt de oven ingaan is de oventijd vrij lang. Ik wil nog een keer experimenteren met voorgekookte aardappeltjes, ik houd jullie op de hoogte !
- Ook erg lekker om alleen de gekarameliseerde uien als bijgerecht te serveren.

woensdag 7 oktober 2009

Pompoenrisotto met geitenkaas

Heerlijke herfstrisotto.

De herfst komt altijd met prachtig gekleurde bladeren aan de bomen, de herfst risotto die ik deze avond maakte paste helemaal in dat plaatje. Deze heerlijke oranje pompoen risotto smaakte voortreffelijk een maakte deze regenachtige herfstdag toch nog tot een feestje. Jammergenoeg hadden we er geen kastanjes bij want dan was het herfstgevoel helemaal compleet geweest.

Weer een heerlijke aanvulling voor onze verzameling risotto recepten.




Benodigdheden:
- Goed scherp koksmes voor de pompoen
- Rasp
- Dunschiller

Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram risottorijst
- 500 gram schoongemaakte pompoen
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 blokjes groentebouillon
- 10/15 takjes tijm
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 200 gram zachte geitenkaas
- 150 ml Martini (of droge witte wijn)
- 60 gram walnoten
- olijfolie
- boter
- gedroogd chilipepertje, verkruimeld
-peper en zout

Voorbereiden:
- Hak de walnoten klein en bak deze kort in een beetje boter.
- Pompoen halveren, de zaden en de draden verwijderen en de pompoen schillen.
- Snijdt de pompoen in blokjes van 1,5 bij 1,5 cm.
- Pluk de blaadjes van de takjes tijm.
- Rasp de Parmezaanse kaas.

Bereiden:
1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
2. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op.
3. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de uien en de knoflook op laag vuur gedurende 10 minuten, roer regelmatig om te voorkomen dat de groenten aanbakken of bruin worden.
4. Wok ondertussen de pompoen met de tijm, peper en zout in een beetje olie totdat deze beetgaar is. Zet hierna apart.
5. Voeg de risottorijst toe aan de gefruite ui en knoflook. Bak de rijst 2 minuutjes op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden, eventueel met een scheutje olijfolie erbij tegen aanbakken.
6. Voeg nu in één keer alle Martini toe. Laat verdampen en roer goed.
7. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Vergeet niet te roeren.
8. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is (proef om hierachter te komen).
9. Roer nu de pompoen, Parmezaanse kaas en het verkruimelde chilipepertje door de risotto. Laat de pompen nog circa 3 minuten meegaren.
10. Breng de risotto op smaak met peper en zout, roer als laatste een klontje boter door de risotto en laat hierna 1 minuut afgedekt staan.
11. Serveer de risotto met de geitenkaas en de geroosterde walnoten.








Tips:

- Een goede voorbereiding is het halve werk, vooral als je deze risotto alleen bereidt werkt het erg prettig als je het een en ander voorbereid.
- De walnoten kunnen ook vervangen worden door pijnboompitten.
- In plaats van Martini kan ook witte wijn of droge sherry gebruikt worden.
- Versnipper de peper niet met je handen, doe dit bijvoorbeeld met een keukenschaar.

dinsdag 6 oktober 2009

Zelfgemaakte Pitabroodjes

Veelzijdige platte broodjes.

Deze welbekende broodjes zullen bij de meeste mensen vooral bekend zijn als de afbakvariant in de supermarkt. Even afbakken in de oven of in een broodrooster en deze platte broodjes zijn klaar om gevuld te worden met shoarma, falafel of gewoon met kaas.

Dat ze ook gemakkelijk zelf te maken zijn wist ik tot voorkort nog niet, oké het is niet zo makkelijk als even in het broodrooster stoppen, maar veel moeilijker is het niet. Zeker niet als je het deeg laat kneden door een broodbakmachine of keukenhulp.

De zelfgemaakte pitabroodjes zijn een stuk luchtiger en minder droog dan de broodjes uit de supermarkt, zeker de moeite waard dus om zelf te maken ! Ook erg lekker om een keer een lichtbruine, wat voedzamere variant te maken met volkoren tarwebloem.

Ingrediënten voor 6 grote pitabroodjes:
- 350 gram bloem + wat extra voor bestuiven
- 210 ml water
- 1 eetlepel olijfolie
- 2/3 zakje instant gist
- 1,5 theelepel zout
- 1 theelepel suiker












Bereiden:
1. Meng de gist met het (lauwwarme) water en de suiker, laat het mengsel 10 minuten staan.
2. Zeef de bloem met het zout en meng met het gistmengsel en de olijfolie.
3. Kneed het deeg tot een elastische bal die van de met bloem bestoven ondergrond of mengkom loslaat.
4. Bestuif het werkblad met bloem en verdeel het deeg in 6 gelijke stukken.
Rol de stukken tot 6 gelijke balletjes.
5. Laat de balletjes 10 minuten rusten onder een theedoek.
6. Druk de balletjes nu plat tot schijven van ca. 5 mm dik.
7. Laat de platte schijven weer 10 minuten rusten onder een theedoek.
Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden.
8. Bestrooi de pitabroodjes licht met bloem en bak ze circa 10 minuten in de voorverwarmde oven totdat de broodjes opgezwollen en lichtbruin zijn.
9. Laat de pitabroodjes afkoelen op een rooster.

Tips:
- Maak de pitabroodjes ook eens met volkoren tarwebloem, dit geeft een steviger en voedzamer broodje.
- Laat stap 1 t/m 3 doen door de broodbakmachine of keukenhulp.
- Het recept is ook voldoende voor 10 kleinere pitabroodjes

maandag 5 oktober 2009

Taartje met rode ui en geitenkaas

Feestelijke taartjes.

Deze heerlijke taartjes vielen bijzonder goed in de smaak, zowel qua smaak als qua verschijning. Misschien zelfs leuk om te onthouden voor de kerst! De taartjes zijn gemakkelijk te maken en zouden ook goed van te voren bereid kunnen worden. Een erg geslaagd taartje dat naar meer vraagt!

Benodigdheden:
- 4 taartvormpjes
- rond schaaltje/bakje ter grootte van een plakje hartigetaartdeeg


Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 plakjes hartigetaartdeeg
- 3 rode uien
- 5 eetlepels crema di balsamico
- 1-2 eetlepels suiker
- peper en zout
- 8 takjes verse tijm
- 150-200 gram zachte geitenkaas
- beetje olie

Bereiden:
1. Ontdooi de plakjes hartigetaartdeeg en pluk de bladdjes van 4 takjes tijm.
2. Snijd de uien in dunne ringen en fruit deze in een beetje olijfolie.
3. Voeg de crema di balsamici en de tijm toe en laat het mengsel zacht koken gedurende 15 minuten.
4. Breng het uienmengsel op smaak met wat suiker, peper en zout. Verwarm de oven voor op 200 graden.
5. Maak het deeg op maat voor de taartvormpjes door het uit te steken met een bakje of schaaltje ter grootte van de deegplakjes.
6.
Bekleed de taartvormpjes met het deeg.
7.
Verdeel de ui over de vormpjes en leg hierover de geitenkaas.
8.
Zet de taartjes in de voorverwarmde oven en bak ze in 15-20 minuten.
9.
Serveer de taartjes met een takje tijm.

Tip:
- Om de geitenkaas een mooi kleurtje mee te geven kan je de grill nog even aanzetten.
- Dit gerecht kan je gemakkelijk van te voren bereiden, bewaar de ongebakken taartjes in de koelkast en bak ze op het gewenste moment af in de oven.

Bron: Foodies magazine oktober 2009

vrijdag 2 oktober 2009

Pitabroodjes met kikkererwtenburgers

Heerlijke vegaburgers!

Weer eens wat anders dan een pitabroodje met shoarma. Deze burgers zijn heerlijk smaakvol door de verse en gedroogde kruiden, lekker in combinatie met de frisse yoghurt en de rucola. De brugers liggen zo in de pan allen een beetje voorzichtigheid gewenst met omdraaien, verder is dit recept zeer gemakkelijk en snel op tafel te zetten.

Benodigdheden:
-Keukenmachine of staafmixer
- Platte spatel om de burgers om te draaien



Ingrediënten voor 4 personen:
- 8 pitabroodjes
- 2 blikken kikkererwten (a 400 gram)
- bosje peterselie
- bosje koriander
- 1 theelepel koriander poeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel gerookte paprika poeder (hot)
- peper en zout
- 2 eieren
- beetje olie
- zakje rucola
- yoghurt

Bereiden:
1. Bak de pitabroodjes volgens de aanwijzingen van de verpakking of maak heerlijke zelfgemaakte pitabroodjes.
2. Giet het vocht van de kikkererwten af en doe de erwten in een kom of keukenmachine. Voeg de peterselie en koriander toe en pureer tot een grof mengsel.
3. Breng de kikkererwten puree op smaak met koriander-, komijn- en gerookte paprikapoeder en wat peper en zout.
4. Roer de eieren er doorheen en verdeel de puree in achten.
5. Vorm nu kleine dikke burgers van de kikkererwten puree.
6. Verhit wat olie en leg de burgers in de warme pan. Druk te burgers voorzichtig wat plat.
7. Bak de burgers gaar en bruin in circa 4 minuten per kant. Het omdraaien van de burgers moet erg voorzichtig gebeuren anders zullen ze breken.
8. Snijd de pitabroodjes open en besmeer ze met wat yoghurt en doe een beetje rucola tussen de broodjes met daarop de burgers.


Tips:
- Het is ook erg lekker om wat fijn gesneden verse koriander door de yoghurt te mengen.
- Geen succes met het omdraaien van de burgers ? Het is ook erg leuk om kleine mini burgertjes te maken en meerdere kleine burgers per pitabroodje te serveren. Net zo lekker en succes gegarandeerd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */