zondag 31 mei 2009

Rode pasta met ricotta en basilicum

Italië aan de bal met een echte Italiaanse pasta !

Voor de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup gaat Italië de strijd aan met een heerlijk pasta! Italië pakt flink uit met prachtige rode paste en zelfgemaakte ricotta !

De geplande wedstrijd kwam bijna in de verdrukking doordat geheel Nederland opeens besloot dicht te zijn op eerste Pinksterdag haha !

Gelukkig had ik gisteren goed ingeslagen bij de Oil & Vinegar gisteren en was de AH to Go vandaag wel open!

Met een aangepaste variant van de oorspronkelijke opstelling hopen we een verrassende wedstrijd neer te zetten waar de tegenstanders niet op gerekend hadden.

Stem
op dit recept zodat we door gaan naar de tweede ronde van de Lekker Hapje Cup :)

Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram rode past (Oil & Vinegar)
- 150 gram (verse) ricotta
- 150 gram cherrytomaatjes

- flinke bos basilicum
- 80 gram Serranoham
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook

- 3 eetlepels Pesto Rosso (Oil & Vinegar)
- scheutje
dadel vijg balsem crème (Oil & Vinegar)
- 50 gram Parmezaanse kaas
- Olijfolie

- Versgemalen peper en zout

Bereiden:
1.
Wel 3 eetlepels pesto rosso met 4 eetlepels warm water, laat het mengsel 5 minuten staan.
Roer nu 2 eetlepels olijfolie door de pesto.

2.
Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook en een beetje olijfolie in ca. 5 minuten.
3.
Hak de basilicum fijn en roer deze door de ricotta
(houdt wat over voor garnering)
.
4. Schaaf de Parmezaanse kaas in snippers.
5. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
6. Snijd ondertussen de cherrytomaatjes door de helft en de Serranoham in reepjes.
7. Giet de pasta af en zet de pan terug op het vuur. Meng de pasta met het de uien en de knoflook, de helft van de pesto en de tomaatjes.

8.
Roer een scheut dadel vijg balsem crème en olijfolie door de pasta en breng op smaak met peper en zout.
9. Schep de warme past op de borden. Verdeel de ricotta over de pasta, maak van de pesto kleine hoopjes op de ricotta. Garneer de pasta met basilicum en Parmezaanse kaas.






Tip:
- Ook erg lekker met kappertjes of zongedroogde tomaatjes
(die zijn helaas niet te koop bij de AH to go ;)
- Geen ricotta in huis ? gelukkig kan je dit heel makkelijk zelf maken: Benodigdheden: volle melk en een andere zure vloeistof (citroensap, yoghurt, karnemelk)

woensdag 27 mei 2009

Tabouleh; couscoussalade

Frisse couscoussalade

Lekker op een zomerse dag. Bij een picknick of barbecue. Ideaal om mee te nemen doordat je hem koud serveert. Thuis opeten kan natuurlijk ook. De salade is het lekkerst als hij even heeft gestaan; zo trekken de kruiden goed in.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 300g couscous
- 4 tomaten
- 1 komkommer
- bosje munt
- bosje peterselie
- bosje koriander
- 70 gram blanke rozijnen
- ca. 2 theelepels kaneel
- ca 1 theelepel piment en/of paprikapoeder
- het sap van een halve citroen
- scheutje olijfolie
- zout


Bereiden:
1. Wel de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snijd de komkommer, munt, peterselie en koriander klein.
3. Snijd de tomaat klein; verwijder hierbij de pitjes.
4. Roer alle gehakte ingrediënten plus de rozijnen met een scheutje olijfolie door de couscous. Breng de couscous op smaak met de kaneel, piment, citroensap en zout.
5. Laat de couscous afkoelen voordat je het gerecht serveert!


Tips:
- Een bosuitje is een lekkere toevoeging aan dit gerecht.
- Je kunt ook citroensap uit een flesje gebruiken.

Salade met mango en gerookte kip

Zoete zomerse salade.

Met dat mooie weer krijg ik altijd meteen zin in een lekkere frisse salade. Deze salade viel goed in de smaak nadat we veel te veel lekkere dingen hadden gegeten op de Tong Tong Fair. Een lichte maaltijd is dan ideaal. We aten deze salade met een stokbroodje met tapenade.

De rammelende mango was nog even spannend, wat zouden we binnenin aantreffen ?! Gelukkig helemaal niets! Er bleek iets in de pit te zijn dat rammelde. Het vruchtvlees was binnenin prachtig geel en heerlijk sappig en zoet.

Ingrediënten voor 4 personen:

- 1 mango
- 1 gerookte kipfilet
- 1/2 bakje Roma tomaatjes
- 1/2 paprika
- 1/2 komkommer
- rucola sla
- donkere bladsla
- Mango-gember dressing (flesje AH excellent)

Bereiden:
1. Halveer de tomaatjes.
2. Maak de paprika schoon en snijdt deze in reepjes
3. Snijd de komkommer in dikke schijven en snijdt deze weer in vieren.
4. Schil de mango en snijdt deze in blokjes
5. Meng alles met de sla door elkaar en breng de salade op smaak met de dressing.

Tip:
- Een mango is gemakkelijk te schillen met een dunschiller

maandag 25 mei 2009

Pasta met paddestoelen

Verrassend lekker simpel.

Een heerlijk simpele maar erg smaakvolle pasta. Waar restjes soms nog niet goed voor kunnen zijn. Ik ging de supermarkt uit met een flesje room en twee bakjes paddestoelen en toch kwam deze heerlijke pasta op tafel. Vooral het sausje op basis van room, kaas en gebakken uitjes gaf de pasta een erg lekkere smaak. Pasta stond ook nog eens binnen 20 minuten op tafel, wat wil je nog meer :)

Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram pasta
- 125 gram magere spekreepjes
- 100 gram Parmaham
- 100 gram shii takes
- 150 gram oesterzwammen
- 1 flesje kookroom (Blue band Finesse)
- 75 gram Parmezaanse kaas + beetje extra voor garnering
- 25 gram geraspte oude kaas
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- scheutje olijfolie
- versgemalen peper en zout

Bereiden:
1. Snipper de uien en hak de knoflook fijn.
2. Breng ondertussen en grote pan met water en een beetje zout aan de kook voor de pasta.
3. Snijd de shiitake takes en oesterzwammen in grove stukken. Bak ze kort in wat olijfolie.
4. Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie in ca. 5 minuten. Houd deze apart.
5. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
6. Bak de spekjes knapperig. Snijd de Parma ham in reepjes. Houd beiden apart.
7. Verwarm in een hapjespan of wok de kookroom. Rasp hierboven de kaas en laat deze smelten in de room.
8. Voeg de spekjes, ham en paddestoelen toe aan de saus. Breng op smaak met peper en zout.
9. Serveer de pasta en de saus met wat versgeraspte Parmezaanse kaas.

Tip:
- Ook lekker met kastanje champignons.

vrijdag 22 mei 2009

Cranberrymuffins















Heerlijke (mini) muffins met cranberry's !

Deze muffins zijn echt altijd een succes, en zijn ook nog eens erg makkelijk om te maken.
De cranberry's erdoor geven een beetje een bite aan de muffing en de zoet/zure smaak past er erg goed bij het iets frisse deeg dat met karnemelk is bereid. Zelf houd ik niet zo erg van karnemelk, maar voor de beslag zou ik het absoluut niet vervangen door melk. Het geeft een heerlijk frisse smaak aan de muffins die melk niet zou geven.

De muffins zijn zowel lekker als 'grote' en als 'mini' variant. Op de foto de schattige mini variant met dubbele case. Dit idee is als noodoplossing ontstaan, omdat de vormpjes teveel uitrekten, maar ik vind het er zelf erg geslaagd uitzien. Voor herhaling vatbaar!

Ingrediënten voor 6 grote of 18 mini muffins:
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 50 gram gesmolten roomboter
- 100 ml karnemelk
- 1/2 zakje gedroogde cranberry's (bakspullen, supermarkt)
- 6 grote muffinvormpjes/cases of 18 mini muffinvormpjes/cases

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200°C
2. Voeg het meel, de basterdsuiker en de vanille suiker samen in een kom en meng alles goed.
3. Voeg het ei, de boter en de karnemelk toe en roer alles tot een glad beslag.
4. Roer de cranberry's door het beslag. (houd wat achter voor garnering)
5. Schep het beslag in de vormpjes.
6. Verdeel de overgebleven cranberry's over de bovenkant van de muffins.
7. Bak de grote muffins in 20-25 minuten goudbruin en de mini muffins in 15-20 minuten.

Tip:
- Doe de muffinvormpjes/cases niet te vol. dan loopt het deeg eruit.
- De muffins kunnen ook en een muffinplaat gebakken worden, de vormpjes kunnen dan in de plaat worden gezet, of de muffins kunnen zonder vormpje in de (ingevette!) plaat gebakken worden.

dinsdag 19 mei 2009

Ontbijtkoek met appel en rozijnen

Luchtige ontbijtkoek

Vorige week heb ik deze ontbijtkoek in de winkel gekocht en deze week lekker zelf gemaakt. En de ontbijtkoek is erg goed gelukt. Ik was bang dat de koek te massief zou worden, zodat het meer op een kruidkoek ging lijken, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Ik heb dan ook een ei gebruikt en bakin soda, hierdoor is het deeg lekker luchtig geworden en een veerkrachtige koek is ontstaan. Wanneer je het bakin soda door het deeg roert zie je meteen dat de structuur veranderd en dat het deeg veel luchtiger wordt. Overal ontstaan kleine luchtbelletjes.

Ingrediënten voor 1 koek van 30 cm:
- 250 gram roggemeel
- 200 ml melk
- 1 ei
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 75 gram vloeibare honing
- 2 eetlepels schenkstroop
- 2 theelepels baking soda
- 1 appel
- 60 gram rozijnen
- 2 eetlepels koekkruiden
- 3 eetlepels citroensap
- handje walnoten
- snuf zout

Benodigdheden:
- Mixer
- Cakevorm van ca. 30 cm.

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de cakavorm in en bestuif deze met bloem of paneermeel
2. Klop met de mixer het ei en de basterdsuiker tot een romige crème
3. Voeg nu de honing, schenkstroop, melk, citroensap, zout en koekkruiden toe.
4. Voeg nu het bloem beetje bij beetje toe en roer het tot een glad deeg.
5. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes 0,5-1 cm.
Haal de blokjes door een beetje bloem zodat ze bedekt zijn met een laagje bloem.
6. Hak de walnoten fijn.
7. Mix nu de bakin soda door het deeg en meteen daarna de appel en de rozijnen.
8.Verdeel het beslag over de cakevorm en zet deze meteen in de voorverwarmde oven.
9. Bak de ontbijtkoek in ca. 50 minuten gaar.
10. Haal de ontbijtkoek uit de oven en laat deze eerst 15 minuten in het blik afkoelen.
Haal de ontbijtkoek uit het blik en laat de ontbijtkoek verder afkoelen op een rooster.

Tip:
- Ook erg lekker met nootjes door het deeg.

zondag 17 mei 2009

Frambozensorbet met yoghurt

Een verse frambozensorbet in nog geen 5 minuten!

Vers en snel. Het kan zo makkelijk zijn, en dat is het helemaal met deze sorbet-in-5-minuten. Lekker als dessert of gewoon zomaar.

Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 gram diepvries frambozen
- 250 ml magere yoghurt

Benodigde tools: Staafmixer

Bereiden:
1. Doe de frambozen en yoghurt in een kom
2. Flink staafmixen > Klaar!

Tips:
- Lekker met elk soort diepvries fruit!
- Zelf vind ik het lekker dat deze sorbet niet zo zoet is, maar wil je hem toch zoeter? Voeg dan een eetlepel suiker toe.
- Geen yoghurt in huis? Probeer het eens met appelsap of sinaasappelsap.

woensdag 13 mei 2009

Hangop met bosvruchten

Lobbige yoghurt uit de kaasdoek.

Eindelijk weer een keertje hangop gemaakt en deze keer met kaasdoek! Ik had al eens eerder hangop gemaakt met gebruik van een theedoek, dat ging ook prima, maar de kaasdoek bleef intrigeren. Van de week 2 kaasdoeken besteld via internet, want in Delft kon ik zo snel geen winkel vinden waar ze deze verkopen. Voor € 4,18 lagen de 2 kaasdoeken keurig in de brievenbus! Dat was de zoektocht nieteens waard geweest.

Meestal bedenk ik pas op de dag zelf wat ik ga eten, en dan ben je met hangop eigenlijk net te laat. De yoghurt moet minimaal 8 uur uitlekken, dus dat moet je wel even van te voren bedenken en niet tegen de avond tijdens het boodschappen doen. Gister avond vlak voor ik naar bed ging kreeg ik mijn hangop ingeving. Kaasdoek opgespoord, vergiet en een grote kom en alles afgedekt met vershoudfolie de koelkast in. Lekker met rood fruit en een klein beetje siroop.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 liter volle yoghurt
- beetje poedersuiker
- (rood) fruit
- siroop

Benodigdheden:
- kaasdoek of theedoek
- vergiet
- bak waar vergiet in hangt
- vershoudfolie of pedaalemmerzak

Bereiden:
1. Bedek het vergiet met de kaasdoek.
2. Zet het vergiet in een bak, zorg ervoor dat het vergiet de bodem van de bak niet raakt.
3. Giet de yoghurt in het vergiet.
4. Dek het vergiet af met vershoudfolie of een pedaalemmerzak.
5. Laat de yoghurt minimaal 8 uur uitlekken in de koelkast.
6. Zoet de hangop eventueel met wat poedersuiker.
7. Verdeel de hangop over de schaaltjes/bakjes
8. Verdeel het fruit over de schaaltjes en schenk er een scheutje siroop over.

Tip:
- Ook erg lekker met warm fruit.

dinsdag 12 mei 2009

Honing-whiskeysaus

Zoet sausje met uitjes
Een heerlijk zoet sausje op basis van vleesbouillon, whiskey, honing en gefruite uitjes.

Ingrediënten whiskey-honing saus:
- 1 uien
- 2 teentjes knoflook
- 50 ml honing
- 1 theelepel worcestersaus
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 75 ml whiskey
- 400 ml kracht bouillon rundvlees
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- olijfolie

Bereiden whiskey-honing saus:
1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie totdat ze lichtbruin zijn.
2. Voeg nu de bouillon toe en laat tot de helft inkoken.
3. Roer nu de worcestersaus, tomatenketchup, honing, suiker en whiskey door de bouillon, laat inkoken tot de dikte van een saus.


Tip:
- Lekker met bijvoorbeeld: Beenham, lamsvlees of kip.
- Door de uitjes lichtbruin te bakken geven ze extra veel smaak aan de saus.

Beenham met mango uit de oven

Heerlijk sappige en zoetige beenham !

Dit gerecht is echt genieten, lekker sappige beenham met een heerlijk zoetige saus met stukjes mango.

Ingrediënten beenham (4 personen):
- 1 beenham van ca. 500 gram
- chilipoeder
- 350 gram pandanrijst
- 600 gram sperziebonen
- 1 grote mango
- 1 ui
- olijfolie




Ingrediënten whiskey-honing saus
:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 ml honing
- 1 theelepel worcestersaus
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 75 ml whiskey
- 400 ml kracht bouillon rundvlees
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- olijfolie

Benodigdheden:
- ovenschaal
- wok

Bereiden beenham:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Leg de beenham in de ingevette ovenschaal en bestrooi met chilipoeder
3. Bak de beenham in ca. 50 minuten gaar (afhankelijk van het gewicht van de beenham)
4. Maak de sperziebonen schoon en snipper de ui. Kook de sperziebonen 5 minuten.
5. Bereid de whiskey-honingsaus.
6. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking
7. Maak de mango schoon en snijd deze in blokjes.
8. Voeg de mango na 40 minuten toe aan de beenham in de oven, en bak deze mee totdat de beenham gaar is.
9. Fruit de ui in wat olijfolie in een wok, voeg na 2 minuten de gekookte sperziebonen toe en wok deze mee totdat ze gaar zijn.
10. Haal de beenham uit de ovenschaal als deze gaar is. Meng nu de whiskey-honingsaus met het braadvocht en de mango.

Bereiden whiskey-honing saus:
1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie totdat ze lichtbruin zijn.
2. Voeg nu de bouillon toe en laat tot de helft inkoken.
3. Roer nu de worcestersaus, tomatenketchup, honing, suiker en whiskey door de bouillon, laat inkoken tot de dikte van een saus.

Serveren:
Snijd de beenham in plakken en serveer deze met de rijst, boontjes en de saus met mango.

maandag 11 mei 2009

Kwarkgebakjes met blauwe bessen

Lichte gebakjes.

Deze heerlijke gebakjes zijn een soort tussenvorm tussen koekjes en taartjes. Ze hebben het platte van een koekje maar het bijzondere van een taartje. Het leuke aan deze gebakjes is dat ze nieteens zo ongezond zijn. De bodem van de gebakjes is bijna vetvrij en kan zelfs geheel vetvrij gemaakt worden. Verder is het hoofdingrediënt kwark wat natuurlijk ook lekker licht is, vooral als je magere kwark gebruikt. Erg lekker door de zachte bovenlaag met vers fruit.



Op de foto heb ik 1 bakje bessen gebruik van 150 gram voor de 12 gebakjes, een volgende keer zou ik meer gebruiken. Dit heb ik in het recept ook aangepast.

Ingrediënten voor 12 gebakjes:

Deeg:
- 100 gram kwark
- 4 eetlepels melk
- 2 eetlepels (neutrale) olie
- 1 eierdooier
- 50 gram suiker
- zout
- 200 gram bloem + beetje extra

Bovenlaag:
- 150 gram kwark
- 1 ei
- 2 theelepels bakpoeder
- 100 ml zure room
- 1 eetlepel custard
- 250 gram bosbessen
- poedersuiker

Benodigdheden:
- bakpapier
- Mixer met gardes en deeghaken

Bereiden deeg:
1. Roer de kwark, melk, olie, eierdooier, suiker en een beetje zout door elkaar.
2. Voeg het meel toe en kneed er net de deeghaken een glad deeg van.
3. Bestuif het werkblad met meel en rol het deeg tot een rol.
4. Snijd de rol in 12 plakken.
5. Druk de plakken deeg plat tot cirkels van 8-10 cm.
6. Bedek het bakblik met bakpapier en leg hierop de deegcirkels.

Misschien moeten de gebakjes in 2 keer gebakken worden omdat ze niet op de bakplaat passen
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bereiden bovenlaag:
1. Roer de zure room, kwark, ei, custard en suiker door elkaar.
2. Bestrijk de deegcirkels met elk ongeveer 2 theelepels van het mengsel, zorg ervoor dat de randen niet bedekt zijn met het mengsel.
3. Verdeel de bosbessen over de gebakjes.

Bakken en serveren:
1. Bak de gebakjes (eventueel in 2 keer) in 25-20 minuten gaar en goudbruin.
De gebakjes zijn klaar als het sap uit de besjes gaat lopen.
2. Laat de gebakjes buiten de oven afkoelen.
3. Bestuif ze voor serveren met wat poedersuiker.

Tips:
- Uiteraard ook lekker met ander (rood)fruit, zoals rode/blauwebessen, bramen, frambozen.
- je kan ook diepvries bessen gebruiken, verwerk de bessen dan in bevroren toestand.
- De olie uit het deeg kan je ook weglaten, de bodem wordt hierdoor iets droger maar nog steeds erg lekker !
- Leuke gebakjes om te trakteren, gemakkelijk uit de hand te eten en ziet er erg leuk en ambachtelijk uit.
- Het overgebleven eiwit kan je gebruiken om een soort licht slagroom/topping te maken voor bij de gebakjes. Klop het eiwit stijf en meng het met wat kwark of yoghurt. Lekker fris erbij!

zaterdag 9 mei 2009

Gegrilde vis met olijventappenade en citroenpuree

Creatief met citroen

Dit gerecht zou ik niet snel aanraden als je niet zo van citroen houdt. Maar voor iedereen die wel van citroen houdt is dit absoluut een aanrader!
In deze heerlijk frisse en zomerse maaltijd zitten maar liefst 3 citroenen verwerkt, met schil en al! Zowel in de marinade van de vis, de saus als in de aardappelpuree. Weer eens een goed idee van Jamie Oliver, Kook.

Ingrediënten marinade:
- zeezout
- 2 citroenen
- takje verse rozemarijn
- 4 witvis filets, bijvoorbeeld zeeduivel


Ingrediënten olijventappenade:
- 100 gram zwarte olijven zonder pit
- 1/2 rode Spaanse peper
- bosje verse basilicum
- bosje verse peterselie
- binnenste deel van een bleekselderij (gelige stengels)
- 1 teentje knoflook
- sap van 1 citroen (restant van citroensap voor de marinade)
- versgemalen peper
- balsamico azijn

Ingrediënten citroenpuree:
- 1 kg kruimige aardappelen
- sap van 1 citroen
- olijfolie
- scheutje melk
- versgemalen peper en zout

Benodigdheden:
- Aardappelstamper/pureeknijper
- citroenschiller/rasp
- vergiet
- ovenschaal

Bereiden Marinade:
1. Rasp de schil van 2 citroenen en pers de citroenen uit.
2. Doe 1 eetlepel zeezout, de geraspte schil van 2 citroenen en de rozemarijn in de Flavour Shaker/ vijzel en maal vermaal de ingrediënten. Voeg eventueel wat citroensap toe, bewaar het overige citroensap voor de olijventappenade
3. Wrijf de visfilets in met dit mengsel. Zet de vis afgedekt een uur in de koelkast.

Bereiden olijventappenade:
1. Hak de olijven in kleine stukjes. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten van de peper en hak de peper in kleine stukjes.
2. Hak de basilicum, peterselie, bleekselderij en de knoflook fijn.
3. Meng alle ingrediënten door elkaar + het sap van 1 citroen. Doe er een flinke scheut olijfolie door en breng op smaak met versgemalen peper en zout. De saus moet een beetje lijken op een grove salsa.

Bereiden citroenpuree:
1. Schil de aardappelen en snijd ze doormidden.
2. Kook de aardappelen gaar, doe wat zout door het water.
3. Giet de aardappels af en stamp ze tot puree met wat olijfolie en een scheut melk.
4. Breng de puree op smaak het citroensap (van ca. 1 citroen) en versgemalen peper en zout.
5. Voor de aller zachtste en romigste aardappelpuree ooit kan je de aardappelpuree met een spatel door een zeef of fijn vergiet wrijven. De smaak veranderd er niet door, maar de aardappelpuree wordt er zijdezacht en heel mooi fijn van. Het is even een werkje maar zeker een aanrader!

Bereiden vis:
1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
2. Haal de vis uit de koelkast en dep de filets droog met wat keukenpapier.
3. Bak de visfilets in de grillpan ongeveer 1 minuut per kant.
4. Leg de vis in een ingevette ovenschaal en bak de vis in ca. 10 minuten gaar.

Serveren:
Serveer de vis uit de oven met de aardappelpuree, olijventappenade (vlak voor het serveren nog een beetje balsamico azijn erdoor roeren) en een groene salade met bijvoorbeeld rucola en tomaat.

donderdag 7 mei 2009

Canelloni met ricotta en basilicum















Een soort lasagne maar dan anders, gevulde pasta.
Een erg zacht en romig gerecht. De gevulde pastabuizen, cannelloni zien er niet alleen erg leuk uit, het smaakt ook nog eens fantastisch. Het groentemengsel is ook heerlijk, daar blijf de van eten. Je zou hier uiteraard ook een heerlijke lasagne van kunnen maken, de smaak zal er niet minder om worden, en ik kan je vertellen dat die erg goed was :)

Ingrediënten voor 4 personen:

- 2 uien
- 4 tomaten
- 1 grote wortel/ winterpeen
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie
- beetje suiker
- versgemalen peper en zout
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 250 ml melk
- 250 ml water
- 1/2 groente bouillonblokje
- 1 bosje basilicum
- 500 gram ricotta
- 1 ei
- 16 cannelloni (grote pastabuizen) of 8 verse lasagne bladen
- 50 gram Parmezaanse kaas

Benodigdheden:
- Pan met dikke bodem
- Ovenschaal
- plastic zakje / spuitzak

Bereiden:
1. Snipper de ui, snijd de tomaten in kleine blokjes en hak de wortel en de knoflook fijn.
2. Verwarm de olie in de pan en bak de groenten op laag vuur 5-10 minuten. Breng het groentemengsel op smaak met peper, zout en een beetje suiker.
3. Voeg de melk en het water samen met het verkruimelde bouillonblokje
4. Bechamelsaus maken. Verwarm de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem hierdoor en verwarm het mengsel ca. 2 minuten. Voeg het vocht uit stap 3 scheutje voor scheutje toe tot een licht gebonden saus ontstaat. Laat de saus al roerend nog ca. 5 minuten zachtjes doorkoken. Verwarm de oven voor op 175 graden.
5. Voor de vulling: Snijd de basilicum in reepjes. Roer het ei door de ricotta en roer ook de basilicum hierdoorheen.
6. Doe de vulling in een plastic zakje /spuitzak. Als je een plastic zakje gebruikt moet je even een hoekje afknippen om zo je eigen spuitzak te maken. Zet de cannelloni rechtop en spuit de vulling erin.
7. Verdeel de helft van de bechamelsaus over de bodem van de ingevette ovenschaal. Leg de cannelloni dicht tegen elkaar in de schaal. Schenk de overgebleven bechamelsaus over de cannelloni.
8. Verdeel het groentemengsel over de cannelloni en rasp hierover de Parmezaanse kaas.
9. Bak de cannelloni in 35-40 minuten in de oven.

Tip:
- Kan je geen cannelloni vinden ? Gebruik dan verse lasagnebladen.
Halveer de lasagnebladen en rol de bladen op met de vulling erin.
- Lekker met een (groene) salade!
- Maak het gerecht bij voorkeur in een lage ovenschaal, dan zijn de cannelloni er makkelijker uit te scheppen.
- Voeg eens 3 fijngehakte stengels bleekselderij toe aan het groentemengsel.

woensdag 6 mei 2009

Zelfgemaakte bechamelsaus

Nooit meer bechamelsaus uit een pakje,zakje of potje!

Voortaan altijd lekker zelf je eigen bechamelsaus saus maken, want het is eigenlijk belachelijk dat er bedrijven zijn die geld verdienen aan iets wat je zo makkelijk zelf kan maken. Of dat het massaal gekocht wordt. Ik voel me weer eens opgelicht door de pakjes hype. Gelukkig hoef ik nu in ieder geval nooit meer een pakje bechamelsaus te kopen :)

Toch fijn een kookhobbie, zo wordt je steeds een beetje wijzer en verstandiger, want hoe minder pakjes je gebruikt, des te beter weet je wat er allemaal door je eten zit.

Ik zou hier best meer over willen weten en boeken zoals 'Wat zit er in uw eten' lijken me erg interessant. Maar ik ben bang dat ik dan niets meer durf te eten. Dan maar gewoon zoveel mogelijk de pakjes mijden, dat werkt ook erg goed.


Ingrediënten voor ca. 500 ml bechamelsaus:
- 500 ml melk
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- (versgeraspte) nootmuskaat

Benodigdheden:
- Pan met dikke bodem
- evt. sudderplaatje

Bereiden:
1. Smelt de boter in de pan met dikke bodem
2. Roer de bloem door de boter totdat het een gladde pasta wordt, dit heet een roux.
3. Verwarm de roux ongeveer 2 minuten op laag vuur onder constant roeren, zodat deze niet verkleurt.
4. Voeg nu de melk scheutje voor scheutje toe en roer steeds totdat de saus weer bijna kookt.
5. Plaats de pan nu op een sudderplaatje of een kleine pit en laat de saus 5-10 zachtjes doorkoken tot er een gebonden saus is ontstaan. Roer de saus af en toe goed door.
6. Breng de bechamelsaus saus op smaak met peper, zout en evt. nootmuskaat.

Tips:
- Voor een wat minder zware variant kan je de helft van de melk vervangen door water met daarin een half groentebouillon blokje opgelost. Geeft ook een heerlijk resultaat!
- Roux is de basis voor vele sausen en ragouts, het is maar net met wat voor vocht de roux wordt aangevuld. (melk, bouillon, braadvocht, etc)
- voor witte sausen moet de roux tijdens het bakken niet verkleuren, dit wordt een blanke roux genoemd.
- voor donkere sausen moet de roux bruin kleuren tijdens het koken,bakken. Doe dit op niet te hoog vuur en roer goed, dit kan even duren, de roux moet een hazelnoot bruine kleur krijgen. Verdubbel de ingrediënten voor de bruine roux

dinsdag 5 mei 2009

Appelflappen

Krakend verse appelflappen.

Altijd lekker zelfgemaakte appelflappen! Heerlijk als ze nog een beetje warm zijn. Was alweer een hele tijd geleden dat ik appelflappen had gebakken, maar zeker weer de moeite waard! Vooral de in Kahlua gewelde rozijnen gaven de appelflappen een heerlijke smaak!

Ook erg leuk als mini variant. Snijd de plakken bladerdeeg hiervoor diagonaal doormidden. Het dichtvouwen is iets lastiger, maar oefening baart kunst!






Ingrediënten voor 4 appelflappen:

- 4 plakjes (roomboter)bladerdeeg
- 1 appel
- 4 eetlepels rozijnen
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels suiker + beetje extra voor over appelflappen
- 1 ei

Bereiden:
1. Laat 4 plakjes bladerdeeg ontdooien.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier
3. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine stukjes.
4. Meng de appel met de rozijnen, suiker en kaneel.
5. Leg een beetje van het appelmengsel op de helft van een plakje bladerdeeg.
6. Vouw het bladerdeeg diagonaal dicht en druk de randen goed aan.
7. Doe hetzelfde voor de overige appelflappen.
8. Klop een ei los en bestrijk de appelflappen met een beetje ei. Strooi een beetje suiker over de appelflappen.
9. Leg de appelflappen op de bakplaat met bakpapier en bak ze in 20-30 minuten goudbruin in de oven.

Tips:
- Om te voorkomen dat de appel bruin kleurt kan je er wat citroensap over sprenkelen en doorroeren
- Geef de rozijnen een extra smaakje mee door ze te wellen in Rum of Kahlua

maandag 4 mei 2009

Zelfgemaakte pizza

Zelf pizzadeeg maken; zo gedaan!

Ingrediënten Pizzadeeg voor 2 pizza's van ca. 26 cm:

- 140 ml water (lauwwarm)
- 1 eetlepel olijfolie
- 225 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel suiker
- 1/2 zakje instantgist

Bereiden Broodbakmachine:
1. Schenk het water en de olijfolie in de broodvorm.
2. Strooi het bloem over het water zodat al het water bedekt is.
3. Voeg het suiker en het zout in afzonderlijke hoeken toe, dus niet bij elkaar.
4. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en strooi daar het gist in.
5. Programmeer de broodbakmachine op de "deegstand' en laat het deeg kneden.

Bereiden met de hand:
1. Los de gist samen met de suiker op in het lauwwarme water. Laat het gistmengsel een paar minuten staan.
2. Kneed van het gistmengsel, olijfolie, bloem en zout een mooi soepel deeg.

Ingrediënten Tomatensaus:
- Olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 blik gepelde tomaten in blik (400 gram)
- versgemalen peper en zout
- bosje basilicumblaadje

Bereiden:
1.
Hak de knoflook en de basilicum fijn.
2. Doe een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin de knoflook totdat deze lichtbruin begint te worden.
3. Voeg nu de tomaten (inclusief vocht) en de basilicum toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
4. Laat alles 20 minuten pruttelen en druk de tomaten stuk zodat je een mooie saus krijgt. Voeg naar smaak nog wat peper en zou toe.

Beleg:

- mozzarella
- tomaten
- gele paprika
- Serranoham
- basilicumblaadjes
- Parmezaanse kaas
- versgemalen peper en zou
- olijfolie
- of wat je maar lekker vind !

zaterdag 2 mei 2009

Risotto met Ricotta, tomaten en basilicum

Risotto met tomatentrio.

Door de ricotta wordt deze risotto prachtig wit en heerlijk romig. De tomaten geven de risotto een lichtzoete smaak. Erg lekker deze risotto! De verse basilicum en de pijnboompitten maken het helemaal af. Zorg wel dat je deze risotto goed voorbereid, anders kom je in de knoei met de tijd. Het verwijderen van het vruchtvlees en de zaadjes van de tomaten kost meer tijd dan je zou denken. (TIP: Gebruik een moloenbolletjes lepel van 18 mm, dit gaat een stuk sneller)

Er gaat flink wat basilicum door de risotto, het is daardoor handig om een plant te kopen in plaats van de veel te dure bakjes in de supermarkt.

Ik heb inmiddels een basilicum plantage aangelegd van 3 planten en kan mezelf nu altijd voorzien van verse basilicum.

Ingrediënten voor 5 personen:
- 500 gram risottorijst
- 1,5 liter kippenbouillon of groentebouillon (van 2 blokjes)
- 2 uien
- 4 stengels bleekselderij
- 150 ml Martini (of droge witte wijn)
- 2 teentjes knoflook
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 200 gram ricotta
- 250 gram Roma tomaatjes
- 250 gram gele cherrytomaatjes
- 250 gram San Marzoano tomaatjes (AH Biologisch)
- 50 gram geroosterde pijnboompitten
- 1 grote bos/plant basilicum
- rode-wijnazijn
- 1 gedroogde Spaanse peper
- 1 theelepel gedroogde oregano
- olijfolie
- beetje boter

Voorbereiden:
- Halveer alle tomaatjes en haal het vruchtvlees met de pitjes eruit. (Snijd ze eventueel nog een keer door de helft). Doe de tomaten in een kom en schenk er een flinke scheut rode-wijn azijn over en roer er een theelepel oregano door. Laat de tomaten staan in de marinade.
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Rooster de pijnboompitten
.
- Pluk de blaadjes basilicum van de steeltjes.

Bereiden:

1. Snipper de ui en hak de bleekselderij en de knoflook fijn.
2. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op.
3. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de uien en bleekselderij op laag vuur gedurende 10 minuten. De groenten mogen niet bruin worden! Bakken ze aan; voeg extra boter toe.
4. Voeg de risottorijst toe aan het groentemengsel. Bak het 2 minuutjes op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden, eventueel met een scheutje olijfolie erbij tegen aanbakken.
5. Voeg nu in één keer alle Martini toe. Laat verdampen en roer goed.
6. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Vergeet niet te roeren.
7. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is (proef om hierachter te komen).
8. Roer nu de ricotta en de Parmezaanse kaas door de risotto, deze wordt nu heerlijk romig. Snipper de gedroogde peper boven de risotto en roer deze er goed door.
9. Roer als laatste de tomaten, basilicumblaadje en de pijnboompitten door de risotto. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveer de risotto direct.



Tips:
- Door het vruchtvlees van de tomaten te verwijderen voorkom je dat de risotto erg nat wordt.
- Versnipper de peper niet met je handen, doe dit bijvoorbeeld met een keukenschaar.
- Lekker met een groene salade.
- Rasp wat verse Parmezaanse kaas over de risotto.


Gebaseerd op: Kook, Jamie Oliver
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */