zaterdag 31 januari 2009

Ciabatta met zongedroogde tomaat















Zelfgebakken ciabatta's ! met een beetje hulp van de broodbakmachine.

Bij ons in de kantine van de facculteit hebben ze hele lekkere ciabatta's. Het zijn geen gewone ciabatta's maar ciabatta's met een soort zongedroogde tomaten mengsel erdoorheen. Ik ben stiekem een beetje verslaafd aan deze broodjes, en het is dan ook erg vervelend dat ze vaak al op zijn als ik eindelijk pauze heb. Wat zou het toch leuk zijn als ik deze lekkere broodjes thuis ook kon maken!

Ik heb het grote broodbak kookboek erbij gehaald, heel internet doorgespit, maar nergens een recept van mijn lievelingsbroodjes.. Ik denk dat er een soort gepureerd mengsel doorzit van semi-zongedroogde tomaten. Dit ga ik dan ook maar proberen :)

Italiaans zetseldeeg:
Ciabatta deeg wordt gemaakt volgens de Italiaanse zetseldeegmethode. Ja, ik had voorheen ook echt geen idee wat dit kon zijn. Het Italiaanse zetseldeeg of ook biga genoemd, is een deeg dat minsten 12 uur (of langer) nodig heeft om te rijpen. Het deeg krijgt dan de tijd om zich te ontwikkelen en tot wel 3 keer zo groot te rijzen. Nadat het deeg gerezen is stort het weer in. Hoe langer het deeg staat hoe lekkerder de smaak wordt.

Ingrediënten Zetseldeeg/biga:
- 200 ml water
- 175 gram bloem
- 2/3 zakje instant gist

Hoe maak je het Italiaanse zetseldeeg/biga:
1. Schenk het water in de broodbakmachine/kom, bedek het water met de bloem. Maak een kuiltje in het deeg en doe hier de instantgist in.
2. Zet de broodbakmachine op de deegstand en laat het deeg kneden. Het deeg kan uiteraard ook gewoon met de hand gekneed worden.
3. Zet het deeg na het kneden afgedekt weg voor minstens 12 uur (tot het deeg weer begint in te zakken)
4. Het zetseldeeg/biga is nu klaar en kan verder worden verwerkt tot het ciabattadeeg.

Ingrediënten ciabattadeeg (voor 2 broden):
- 200 ml water
- 2 eetlepels melk
- 2 eetlepels olijfolie
- 325 gram bloem (plus wat extra voor het bestuiven van het brood en de bakplaat)
- 1,5 theelepel zout
- 1/2 theelepel suiker
- 1/3 zakje instantgist
- (1/2 pot semi-zongedroogde tomaten)

Bereiden:
1. Doe het zetseldeeg/biga eventueel terug in de kom/broodbakmachine.
2. Voeg het water, de melk en de olie toe aan het deeg.
3. Stooi hierover de bloem, en voeg ook het zout en de suiker toe, in apparte hoeken.
4. Maak in het midden een kuiltje voor de gist.
5. Zet de broodbakmachine op de deegstand en laat het deeg kneden. Het deeg kan uiteraard ook gewoon met de hand gekneed worden.
6. Doe het deeg na het kneden in een afgedekte kom (vershoudfolie) en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg kan wel 3 keer zo groot worden.
7. Bestuif de pakplaat met bloem. Verdeel het deeg in twee stukken en verdeel het voorzichtig over de bakplaat in 2 broden van ca. 2,5 cm dik. (rek het deeg eventueel uit)
8. Bestuif de broden met een laagje bloem en laat ze onbedekt op een warme plaats rijzen voor 25-30 minuten.
9. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de broden in 25-30 minuten to ze lichtbruin van kleur zijn en hol klinken als je op de onderkant tikt.
10. Laat de broden op het rooster buiten de oven afkoelen. Lekker met boter/olijfolie/pesto of tappenade !

Tip:
- Lees de gebruiksaanwijzing op het zakje instantgist, dit kan per merk verschillen, en de hoeveelheden kunnen dus afwijken.
- Het ciabatta deeg hoort heel nat te zijn, voeg geen extra bloem toe.
- Dit recept kost best veel tijd om te maken, maar het is wel erg leuk om te doen, echt iets voor het weekend.
- Als je het deeg op de bakplaat legt moet je oppassen dat je niet al de lucht uit het deeg drukt.
- Voor ciabatta met zongedroogde tomaat, heb je 1/2 pot semi-zongedroogde tomaten nodig. Snijd de tomaten in stukken en pureer ze een beetje met een staafmixer. Het tomatenmengsel kan aan het eind van stap 5 worden toegevoegd.

Bewaren van deeg:

- Het recept is voor 2 broden. Als je maar 1 brood wilt maken kan je de andere helft in de koelkast bewaren ( in een grote kom met ingevet folie erover) of in de vriezer in een diepvrieszak. Vries het deeg in voordat het gaat rijzen. In de koelkast kan het deeg 2 dagen worden bewaard en in de vriezer maximaal een maand.
- Als je het deeg uit de koelkast of vriezer wilt gaan bakken moet het eerst op kamertemperatuur komen (deeg uit de vriezer heeft hier 2-3 uur voor nodig) daarna moet het deeg op een warme plaats rijzen, dit duurt wat langer dan bij vers deeg. Hierna kan het deeg gebakken worden in de oven.

donderdag 29 januari 2009

Foodblogevent familierecept: Broccolitaart

Het familierecept: De Preitaart

Dit is de eerste keer dat wij meedoen aan het foodblogevent. Dit evenement heeft iedere maand een thema, waar diverse culinaire blogs dan een recept bij maken. Uiteindelijk worden deze themarecepten digitaal gebundeld op de gastweblog. In de maand januari is het thema 'Het lekkerste familierecept' (zie hier het resultaat)

Over ons favoriete familie recept moesten we toch wel eventjes nadenken. Beiden schoot ons niks te binnen van 'vroeger'. Nu is het natuurlijk ook een punt dat we geen familie zijn maar huisgenootjes, maar dat bracht ons juist op hét recept! Niet zo zeer een familierecept dus, maar wel een recept wat al door veel handen en hoofden is gegaan en waarbij veel familiaire gevoelens bovenkomen.

De 'preitaart' is een van de eerste dingen die we leerden koken. Toen we in het studentenhuis (Perron16) kwamen wonen hebben we allebei onze 'preitaart' diploma moeten halen. Dit hield in het bereiden van een preitaart (inclusief braadslede bekleden met deeg) zonder hulp van de oudere huisgenoten.

De preitaart was het recept 'van het huis' en werd al jaren wekelijks gemaakt. Voor veel personen in een grote, diepe braadslede uiteraard; er moest wel genoeg zijn. 'Als je niet eet, dan ga je dood' was het motto van de enorme porties die uit de bewuste braadslede kwamen. Door de jaren heen heeft het recept een aantal veranderingen doorgemaakt. Zo werd de prei uit de preitaart al snel vervangen door broccoli, want dit was eigenlijk veel lekkerder dan prei. Mais bleek ook een zeer geschikte toevoeging (of vervanging van iets wat wij niet weten). Wij hebben op onze beurt ook weer onze invloed kunnen uitoefenen op het recept van de 'preitaart'. Zo hebben wij op onze beurt de cherrytomaatjes ingevoerd en weer een tijdje later ook het chilipepertje. Ook maken wij de taart inmiddels met hartige-taartdeeg in plaats van bladerdeeg. Dit wordt veel minder snel nat.

Nu we alweer ruim 1,5 jaar niet meer in dit studentenhuis wonen komt de 'preitaart' nog regelmatig voorbij. Uiteindelijk hebben we hem toch maar omgedoopt tot broccolitaart om verwarring te voorkomen.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 2-3 grote stronken broccoli in roosjes
- een klein blikje mais
- een bakje cherrytomaatjes
- 250 gram spekjes
- 2 flinke eetlepels Italiaanse kruiden
- 3-4 eieren
- 150 gram kaas
- 1/2 pakje hartige taartdeeg
- peper en zout
- gedroogd chilipepertje (of 2)
- kruidenpaneermeel

Benodigde tools: Ovenschaal

Bereiden:
1. Bak de spekjes uit en kook de broccoli roosjes beetgaar.
2. Halveer de cherrytomaatjes en laat de broccoli in een vergiet goed uitlekken.
3. Doe in een mengkom de spekjes, broccoli, cherry tomaatjes, mais, Italiaanse kruiden, peper en zout naar smaak en het chilipepertje (in zeer kleine stukjes) samen en meng het geheel.
4. Voeg hierbij de eieren en de helft van de kaas en roer goed door.
5. Vet de ovenschaal in met olijfolie en bekleed hem met het hartige taartdeeg.
6. Prik met een vork rustig wat gaatjes in het deeg van de ovenschaal en bestrooi het met kruidenpaneermeel.
7. Giet heet broccolimengsel in de beklede ovenschaal. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de schaal
8. Strooi de overgebleven kaas over de taart en zet hem gedurende 50 minuten bij een temperatuur van 220 graden in de oven.

Tips:
- Verkruimel het gedroogde chilipepertje niet met je handen, want dat doet later erg veel pijn aan je ogen en neus ! gebruik een keukenschaar of een mes.
- Het taartje op de foto is voor twee personen en gemaakt met de helft van de ingrediënten.
- Lijkt je taart nog vloeibaar te zijn van binnen? Zet hem snel terug in de oven, hij moet nog zeker een kwartier! Zorg ervoor dat de broccoli goed uitgelekt is voordat deze de taart in gaat, dit voorkomt een hoop onnodig vocht.

dinsdag 27 januari 2009

Geperste knoflook op olijfolie basis

Gemak uit een potje... geen vieze vingers!

Dit potje geperste knoflook van de Albert Heijn is nou wat ze noemen puur gemak.

Kant en klaar, geperst en wel in een potje, wat wil je nog meer. Ik ben heel erg fan van deze geperste knoflook, het smaakt erg goed en het is vooral erg makkelijk. De knoflook is wel iets minder sterk dan versgeperste knoflook. Ik gebruik een goede theelepel ter vervanging van 1 teentje versgeperste knoflook.

Uiteraard gaat er niets boven versgeperste knoflook, maar dit is zeker een erg goed alternatief als je geen zin hebt om de knoflookpers op te speuren, knoflook te persen en vervolgens met een stinkende pers te zitten die je eigenlijk niet bij de rest van de afwas wilt doen.

Vooral erg fijn voor gerechten waar je net wat meer pit aan wilt geven. Schepje knoflook erbij en het ruikt en smaakt heerlijk. In de koelkast gemakkelijk een maand houdbaar, ongeopend ook buiten de koelkast bijna oneindig houdbaar.
Zo zit je nooit zonder knoflook !

AH Excellent - Knoflook op olijfoliebasis - Bij de gedroogde kruiden voor €1,99

maandag 26 januari 2009

Hamburgers met spinazie en feta

Een hamburger hoeft geen vette hap te zijn!

Dit recept is voor vier burgers, maar op de een of andere manier heb ik dit recept tot nu toe vaak voor 2 personen gemaakt met dezelfde hoeveelheden. Deze heerlijke hamburgers zijn zó lekker, dat er zelfs met twee personen nooit een kruimel overblijft. Ze zijn kruidig, fris en nét even anders. Laat je niet afschrikken door de kruiden die je hiervoor moet aanschaffen: Als je deze burgers hebt geproefd, wil je ze snel nog een keer maken. En nog een keer.

Ingredienten voor 2 personen met veel honger(=4 burgers):
Voor de burgers:
- 2 sneetjes volkorenbrood zonder korst
- 1/2 citroen, geraspt en geperst
- 1 ui
- 500 gram rundergehakt
- 1/2 zakje peterselie, fijngehakt
- 1 theelepel piment
- 2 theelepels gemalen komijn
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 broodjes (zachte bolletjes)


Voor de spinazie

- 450 gram (diepvries) bladspinazie
- 50 gram feta
- 3 eetlepels pijnboompitjes

Bereiden:
1. Rooster het brood even kort en zorg dat het zo klein mogelijk wordt.
2. Meng het brood, de citroenrasp, citroensap, gesnipperde ui, gehakt, peterselie, piment, komijn en olijfolie samen met een snufje zout door elkaar en kneed het tot het een mooi geheel is.
3. Vorm 4 burgers van het mengsel. Zorg dat de burgers niet te hoog worden.
4. Bak de burgers in een pan gaar.
5. Ontdooi de spinazie, en roerbak deze kort met de gesneden feta. Rooster pijnboompitjes en strooi ze over de spinazie. Breng op smaak met peper en zout.
6. Snijd een bolletje door en leg de burger hierop. Serveer met de spinazie-feta-pijnboompitten.

Tips:
- Door het brood te roosteren kun je het wat beter in kleine stukjes krijgen, het wordt wat kruimeliger.

Uit: Allerhande 07-04, Albert Heijn

Kruidkoek met rozijnen















Oudhollandse peperkoek/ontbijtkoek/kruidkoek als traktatie!


Deel deze koek uit als traktatie, dat is weer eens wat anders en veel minder zwaar dan een traditionele taart. Of bak hem om de hele week te kunnen genieten van deze koek als tussendoortje! Deze kruidige combinatie met frisse sinaasappel en lekker veel rozijntjes is in een kwartiertje klaar en je hebt slechts een mengkom en lepel of spatel nodig om te roeren. Super simpel en ongelooflijk lekker. Zeker een dag of 5 goed te bewaren in een blik of aluminiumfolie, maar ik verzeker je dat hij al eerder op is!

Ingrediënten voor één kruidkoek in een cakeblik van 30 cm:
- 300 gram volkorenmeel
- 1 zakje bakpoeder
- 250 gram donkere basterdsuiker
- 1 eetlepel koekkruiden
- 1 theelepel kaneelpoeder
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 1 ei
- 1 volle eetlepel schenkstroop
- 200 ml melk
- 200 g rozijnen
- mespunt zout

Bereiden:
1. Meng in een kom het volkorenmeel, bakpoeder, basterdsuiker, koekkruiden, kaneelpoeder en zout tot er geen klontjes meer in zitten.
2. Voeg de geraspte sinaasappelschil, het ei en de stroop toe. Roer weer goed.
3. Voeg nu al roerend de melk toe, scheutje voor scheutje. Nu ontstaat er een glad deeg.
4. Voeg nu de rozijnen toe en roer weer goed.
5. Vet het cakeblik in, schep het deeg erin en garneer eventueel met gecrunchte hazelnoten en kaneelsuiker.
6. Bak 1 uur op 175 graden. Test daarna met een sateprikker of deze schoon uit de cake komt, dan is hij klaar. Is de prikker nog niet schoon, bak de koek dan nog 10-15 minuten.


Tips:
- Vergeet het mespuntje zout niet toe te voegen, zoals ik de eerste keer vergat.
- De koek is na 2 dagen het lekkerst; dan zijn de kruiden goed ingetrokken.
- Bewaar de koek in een blik of in aluminiumfolie.
- Het deeg lijkt wat weinig, maar de koek wordt nog twee keer zo groot in de oven.
- Het basisrecept bestaat uit het volkorenmeel, bakpoeder, koekkruiden, melk, schenkstroop en het ei. De rest van de ingrediënten kun je naar smaak aanpassen.
- Je hoeft niet zuinig te zijn met de koekkruiden, het mag zeker ietsje meer zijn!
- Ook lekker met gemberpoeder/kardemom/gestampte muisjes/hazelnoten/honing/gedroogde cranberry's/citroenschil/dadels.
- Ipv. volkorenmeel kun je ook gewone bloem gebruiken. De koek heeft dan een iets fijnere structuur en vult minder.

Uit: Twaalf maanden lekker eten, Albert Heijn

zondag 25 januari 2009

Risotto met saffraan en biefstuk

Gele risotto

Deze mooie gele saffraanrisotto is erg makkelijk om te maken. Er lijken erg weinig ingrediënten in te gaan (risottorijst, saffraan, wijn, ui, bouillon, boter en kaas), maar de risotto heeft juist een heerlijk volle smaak en heeft eigenlijk ook niet meer nodig. Saffraan risotto komt oorspronkelijk uit Milaan waar het met ossobucco (gestoofde kalfsschenkel) gegeten wordt. Zelf houdt ik daar niet zo van en maak ik het gerecht graag met biefstuk of entrecote en een groene salade.




Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 biefstukken
- 1 zak sla naar keuze
- 2 blokjes kippenbouillon (voor 1 liter bouillon)
- 2 envelopjes saffraan
- 2 eetlepels olijfolie
- 75 g boter
- 2 grote uien, gesnipperd
- 4 stengels bleekselderij
- 400 g risottorijst
- 100 ml droge witte wijn/Martini
- 50 g Grano Padano kaas (stukje), geraspt
- versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Snipper de ui en hak de bleekselderij en de knoflook fijn.
2. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes en de saffraan op.
3. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de uien en bleekselderij op laag vuur gedurende 10 minuten. De groenten mogen niet bruin worden! Bakken ze aan; voeg extra boter toe.
4. Voeg de risottorijst toe aan het groentemengsel. Bak het 2 minuutjes op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden, eventueel met een scheutje olijfolie erbij tegen aanbakken.
5. Voeg nu in één keer alle witte wijn /Martini toe. Laat verdampen en roer goed.
6. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Vergeet niet te roeren.
7. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is (proef om hierachter te komen).
8. Roer nu de Parmezaanse kaas en de roomboter door de risotto, laat de risotto ca. 1 minuut staan en deze zal heerlijk romig worden.

Dubbelkoolzure soda/ Zuiveringszout / Natrium-Bicarbonaat

Wat is het, waar koop je het, hoe gebruik je het ?

In het kookboek van Nigella kwam ik de term Dubbelkoolzure soda tegen. In haar Chocolate chip koekjes moest een theelepel dubbelkoolzure soda, echt geen idee wat dat kon zijn. Wat zou ik zijn zonder Google...
Het bleek een soort Bakin Soda te zijn, een soort bakpoeder dus. Het wordt vooral veel gebruikt in de UK en US. Dubbelkoolzure soda/ Bakin Soda, Natriumbicorbonaat, Sodabicarbonaat of gewoon zuiveringszout.

Onder de naam zuiveringszout heb ik het benodigde ingrediënt gevonden in een kruidendrogists (achter de toonbank bij de potjes en pakjes).
Merk: Gimborn, Zuiveringszout, 125 gram, € 2,50


Het zuiveringszout is ongeveer vier keer zo sterk als bakpoeder. Het poeder wordt gebruikt in recepten waar ook een zuurrijk ingrediënt aanwezig is (b.v. Azijn, zure room, yoghurt, karnemelk, chocolade, honing, melasse, bruine suiker, vruchten en ahornstroop). Als het zuiveringszout hieraan wordt toegevoegd reageert het en komt kooldioxidegas vrij.

Het is belangrijk om het beslag of deeg direct na toevoegen van het zuiveringszout te bakken. Zodra je het zuiveringszout door het beslag roert zie je dat het reageert en dat er het beslag allemaal kleine knetterende belletjes gaat bevatten.

Na nog wat meer gelezen te hebben over zuiveringszout ben ik er toch wel van overtuigd dat je het zuiveringszout op het laatst moet toevoegen en direct daarna moet bakken, anders gaat de werking verloren. Verder is het ook belangrijk om de aangegeven hoeveelheden aan te houden, want anders kan de structuur en smaak van je baksel er sterk op achteruit gaan.

Achteraf gezien is het niet zo raar dat Nigella aangeeft dat je de koekjes ook in kan vriezen, want ook bij de direct gebakken koekjes is het rijs-effect nihil. Waarschijnlijk doordat het te lang duurt voordat het deeg in bergjesvorm op de bakplaat ligt, en het zuiveringszout feitelijk dus al uitgewerkt is. Ben ik dan gewoon te traag of klopt haar recept niet helemaal :) Voor de smaak van de koekjes heeft het i.i.g. niets uitgemaakt, die waren heerlijk!

zaterdag 24 januari 2009

Chocolade koekjes / Chocolate Chip Cookies

Deze chocolate chip cookies zijn een al chocolade ! Je ziet chocolade, je ruikt chocolade en je proeft nog meer chocolade. Dit is echt pure verwennerij ! Het recept is voor een flinke lading koekjes, maar je hoeft niet alles in een keer af te bakken. Het deeg is gemakkelijk in te vriezen en later af te bakken. Wie wat bewaart die heeft wat..

Benodigdheden:
- Bakpapier
- Mixer




Ingrediënten voor 20 koekjes:
- 125 gram extra pure chocolade (minstens 70%)
- 150 gram bloem
- 30 gram gezeefde cacao
- 1 theelepel dubbelkoolzure soda / zuiveringszout
- 1/2 theelepel zout
- 125 gram zachte boter
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram witte suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 1 ei (direct uit de koelkast)
- 350 gram in stukjes gehakte halfzoete of pure chocolade












Bereiden:

1. Verwarm de over voor op 170 °C.
2. Hak de 350 gram chocolade in kleine stukjes. Laat de 125 gram extra pure chocolade smelten, dit kan het beste au bain-marie (plaats een kom of pan in een pan met kokend water)
3. Voeg de bloem, cacao, dubbelkoolzure soda en het zout samen in een kom.
4. In een andere kom de boter en twee soorten suiker door elkaar mixen, voeg hierna de gesmolten chocolade toe en roer alles goed door elkaar.
5. Mix het vanille extract en het koude ei door het mengsel.
6. Roer vervolgens alle droge ingrediënten door het mengsel en op het laatste ook de stukjes chocolade.
7. Bedek het rooster of de bakplaat met bakpapier. Schep hierop gelijke bergjes van het deeg. Druk de bergjes niet plat en leg ze ongeveer 6 cm uit elkaar. Waarschijnlijk kunnen niet alle koekjes in 1 keer in de oven en moeten ze in 2 keer gebakken worden.
8. Bak de koekjes in 18 minuten gaar. (de koekjes horen nog wat zacht te zijn)
9. Laat de koekjes ongeveer 5 minuten afkoelen en wat steviger worden op de bakplaat. Leg de koekjes hierna op een rooster om af te koelen.
10. De koekjes zijn het lekkerste als de stukjes chocolade helemaal uitgehard zijn.
Het wachten is inderdaad niet makkelijk, want je wil deze heerlijke koekjes meteen proberen ! Het afkoelen kan versneld worden door de koekjes in de koelkast te zetten (of voor de heel ongeduldige mensen onder ons in de vriezer)

Tip:
- Ook erg lekker als dessert met een bolletje ijs (bv. vanille ijs)
- I.p.v. alleen pure chocolade stukjes is het ook erg leuk om 3 kleuren chocolade stukjes te nemen: puur, melk en witte, met als resultaat triple chocolat cookies :)

Uit: Nigella Express

Pappadums















Pappadums zijn harde, dunne wafels die als snack of bijgerecht bij Indiase curry's worden geserveerd. Ze worden bereid door ze te frituren, in een hete oven te leggen of door ze in een magnetron te bakken. Als je de pappadums in de oven of magnetron bereid moet je ze met een zeer dun laagje olie insmeren. Voor bereiden zijn de pappadums een soort platte schijven, na bereiden zijn ze krokant, opgebold en gekronkeld. Pappadums zijn er in verschillende smaken (0.a. naturel en knoflook) er zijn ook kant en klare varianten te koop. Ook lekker als snack met een beetje mangochutney. Pappadums zijn gewoon te koop bij de grotere supermarkt of Toko.

Kipcurry met spinazie

Deze kipcurry was echt heerlijk ! Vooral erg leuk dat de currypasta zelfgemaakt is. Helaas ziet het het gerecht er op de foto minder lekker uit dan het was. Door toevoeging van de spinazie kreeg de saus een beetje een groen/bruine tint, dit was voor de smaak erg lekker, maar voor het oog wat minder. Laat je hierdoor vooral niet weerhouden om dit heerlijke curry gerecht te maken ! Je voelt je een echte kok wanneer je alle kruiden en specerijen met elkaar samenbrengt tot een heerlijke currypasta. Een echte aanrader ! Wel een gerecht voor in het weekend, want de heerlijk ruikende currysaus met kip staat wel een uurtje te pruttelen op het vuur.



Benodigdheden:
- Vijzel of keukenmachine
-
Staafmixer of keukenmachine
- Hapjespan met deksel

- Frituurpan of magnetron
(voor pappadums)

Ingrediënten voor 4 personen:

- 8 stukken kip (bv. kippenboutjes of kippendijen)
- 350 gram verse spinazie
- eetlepels zonnebloemolie
- 2 gesnipperde uien
- 800 gram tomaten uit blik in blokjes (2 blikken)
- 2 laurierblaadjes
- 1 pak pandan rijst
- 1 pak pappadums
- zout

Currypasta:
- 2 eetlepels zonnebloemolie
-3 lange groene chilipepers (zaadjes verwijderen en peper in ringetjes snijden)
- 4 teentjes geperste knoflook
- 3 theelepels geraspte gember
- 1 eetlepel komijnpoeder (djinten)
- 1 eetlepel korianderpoeder (ketoembar)
- 1/2 theelepel kardemompoeder
- 1/2 theelepel kruidnagelpoeder

Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten voor de currypasta in een vijzel of keukenmachine en pureer alles tot een gladde pasta.
2. Breng een beetje water aan de kook in een grote pan en laat hierin de spinazie in 2 minuten slinken. Doe de spinazie in een vergiet en spoel goed af met koud water en laat de spinazie goed uitlekken. Hak de spinazie nu klein in een keukenmachine of met een staafmixer tot het de gewenste grootte heeft (naar eigen voorkeur, zelf heb ik de spinazie best groot gelaten, zie foto).
3. Verhit olie in de hapjespan en braad de kipstukken in 4-5 minten lichtbruin. Neem ze daarna uit de pan en houd ze appart.
4. Bak in dezelfde pan de uien in 3 minuten glazig. Voeg dan de currypasta toen en bak deze 2 minuten mee.
5. Voeg nu ook de tomaten blokjes toe en de laurierblaadjes, roer alles goed door. Leg de kip terug in de pan en laat het met de deksel op de pan 30 minuten zachtjes sudderen (Tussendoor af en toe roeren.
6. Breng water aan de kook voor de rijst en kook deze volgens de aanwijzing op de verpakking. Na bereiden kan de rijst in een gesloten pan op tafel gezet worden en kan deze nog even ' staan'.
7. Bereid de pappadums volgens aanwijzing op de verpakking (frituren of in de magnetron)
8. Haal de kip weer uit de pan en voeg nu de spinazie toe en meng alles goed (zonder kip is dit gemakkelijker door te roeren) Laat het geheel nu zonder deksel nog 15 minuten sudderen. Voeg naar smaak nog zout toe.
9. Serveer de curry met pappadums en de rijst.

Tips:
- De pappadums waren erg lekker bij het gerecht maar niet noodzakelijk, kunnen eventueel weggelaten worden.
- Het gerecht is licht pittig, voor een minder pittige variant kan een chilipeper weggelaten worden.

Tiramisu met Baileys















De lekkerste tiramisu !


Tiramisu is een heerlijk dessert wat bij bijna iedereen wel bekend is. Dit echte Italiaanse dessert kent vele varianten, hier volgt de variant met Irish Cream, oftewel Baileys! De Baileys past goed bij dit van zichzelf al heerlijk dessert. En ik kan iedereen verzekeren dat tiramisu ook erg lekker is met een glaasje Baileys met ijs ! De fles heeft de avond dan ook niet overleefd... De tiramisu zelf was ook erg lekker geworden, niet te nat zoals vaak het geval is.

Let op: De tiramisu dient een dag van te voren gemaakt te worden.
Deze tiramisu was 's ochtends gemaakt en dezelfde avond gegeten. Dit ging ook goed. Het gaat erom dat tiramisu een flink aantal uren in de koelkast kan staan om op te stijven.

Benodigdheden:
- 1 grote (oven) schaal
- vershoudfolie

Ingrediënten voor 6 personen:
- 1,75 dl sterke espresso, afgekoeld
- 1,25 dl Baileys cream
- 200 gram Savoiardi (Italiaanse lange vingers)
- 1 ei
- 35 gram suiker
- 250 gram mascarpone
- 1,5 theelepel cacaopoeder

Bereiden:
1. Meng in een wijde kom de espresso en de helft van de Baileys door elkaar.
2. Draai de lange vingers vluchtig door het Baileysmengsel en laat ze een klein beetje vocht opzuigen. Het is erg belangrijk dat de koekjes niet te vochtig worden want dit resulteert in een te natte tiramisu.
3. Bedek de bodem van de schaal met een laag bevochtigde koekjes.
4. Splits het ei. Klop het eigeel (bewaar het eiwit) samen met de suiker en mascarpone tot een mooi glad mengsel en voeg hier de andere helft van de Baileys aan toe. Klop het geheel tot een mousse-achtig mengsel.
5. Klop het eiwit stijf. Spatel het eiwit voorzichtig door het mascarpone mengsel (niet roeren, dan zakt het eiwit weer in).
6. Verdeel de helft van het mengsel over de laag koekjes in de schaal.
7. Bevochtig nu de andere helft van de koekjes in het Baileys/espresso mengsel en bedek de schaal weer met een laag bevochtigde koekjes.
8. Gebruik nu het overgebleven mascarpone-mengsel om de koekjes mee te bedekken.
9. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet de tiramisu tot de volgende dag in de koelkast.
10. Bestrooi de tiramisu vlak voor serveren met de cacao.

Tip:
- Zorg ervoor dat je de koekjes echt niet te nat worden, vluchtig ronddraaien in het mengsel is voldoende, het zou zonde zijn als de tiramisu te nat wordt.
- Een erg lekker dessert dat gemakkelijk voor een grote groep is te maken. Dit recept was oorspronkelijk voor 12 personen, ik heb het gehalveerd.

Uit: Nigella Express, Nigella Lawson

Nigella Express *lekker snel*

vrijdag 23 januari 2009

Paddestoelenrisotto met martini

Dit risotto recept blijft een van mijn favorieten. De lichtzoete smaak van de martini is heel goed te proeven en combineert goed met de paddenstoelen en peterselie.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gram risottorijst
- 2 grote uien
- 350 gram paddenstoelen (oesterzwammen, shii-takes, kastanjechampignons)
- 15 gram peterselie
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel tijm
- 125 gram spekjes
- 150 ml Martini of andere vermouth
- 2 blokjes kippenbouillon
- 50-75 gram Parmezaanse kaas

Bereiden:
1. Snipper de ui en fruit deze met 2 teentjes knoflook op laag vuur met wat olie en een klontje boter. Bak 10 minuten op laag vuur.
2. Voeg de risottorijst toe en bak dit ca. 1 minuut mee.
3. Giet de martini bij de risotto en laat verdampen. Het is belangrijk dat je goed roert zodat de rijst niet aanbakt.
4. Voeg nu schep voor schep de bouillon toe. Wacht met het toevoegen van een nieuwe schep bouillon totdat de vorige voor het grootste deel verdampt is. Doe dit tot de rijst zacht is (proef tussendoor). Dit duurt ongeveer 15 minuten en kost ongeveer 1,7 liter water met 2 bouillonblokjes.
5. Scheur of snijd alle paddenstoelen in stukjes en bak deze met 2 gehakte teentjes knoflook en 1 eetlepel tijm in een grote pan met wat olie, ca 2 minuten. Zet ze daarna 6 minuten in de oven op 200 graden.
6. Bak de spekjes tot ze mooi dieproze zien.
7. Voeg na 15 minuten de Parmezaanse kaas en heel fijngehakte bladpeterselie toe aan de risotto, en peper en zout naar smaak.
8. Roer iets minder dan de helft van de paddenstoelen door de risotto. Schep de risotto op borden en verdeel de andere helft van de paddenstoelen hierover. Stooi er wat spekjes over en rasp eventueel wat Parmezaanse kaas.

Tips:
- Als je nog nooit risotto hebt gemaakt, laat je dan niet afschrikken door het op het eerste gezicht misschien lastige recept. Het is echt de moeite waard, en na een paar keer maken krijg je er steeds meer gevoel voor.
- De risotto mag best een beetje nat zijn; zoals hij op de foto is is hij eigenlijk iets te droog. Officieel moet hij een beetje 'uitlopen' als je hem opschept. Uiteraard kun je dit aanpassen aan je eigen smaak!

Gebaseerd op: Jamie's Italie, Jamie Oliver

donderdag 22 januari 2009

Koekjes met kaneel en kandijsuiker















Voor koekjes bakken ben je nooit te oud toch ;)

Ik had helemaal niets lekkers in huis en had nog wel een pakje Kids & Koekjes van de C1000 staan (gekocht in een opwelling toen het in de aanbieding was). Kwam dat nu toch even mooi van pas! De koekjes zijn erg makkelijk te maken, er hoeft alleen maar wat water toegevoegd te worden en het deeg rol je door een laag suiker voor het mooie randje. Voor wat extra smaak heb ik er ook wat kandijsuiker met kaneel door gedaan (wel wat fijner gemaakt met een vijzel).
Resultaat heerlijke koekjes om mijn zoetbehoefte tegemoet te komen :)

Benodigdheden:
- Ingevette bakplaat of bakpapier
- Mixer met deeghaken

Ingrediënten voor 12 grote of 24 kleine koekjes:
- 1 pak Kidz & Koekjes van de C1000
- 50 ml water
- 100 gram kandijsuiker
- 2 eetlepels kaneelpoeder

Bereiden:
1. Doe de koekjesmix en het water in een kom.
2. Mix het geheel tot een mooi deeg met de mixer
3. Voeg eventueel extra kandijsuiker en kaneel toe aan het deeg en mix dit erdoor.
4. Maak een grote rol van het deeg met een doorsnede van een 2 euro munt
5. Rol de deegrol door de kandijsuiker
6. Verpak de rol in vershoudfolie en leg de rol voor 30 minuten in de koelkast om wat op te stijfen.
7. Verwarm de over voor op 190 graden
8. Haal de rol uit de koelkast en uit het folie.
9. Snij plakjes van de rol van ongeveer 1 cm.
10. Leg de koekplakjes op de bakplaat of het bakpapier
11. Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten gaar.
12. Laat ze buiten de oven afkoelen en smullen maar !

Tips:
- Leg de koekjes niet te dicht op elkaar, ze rijzen nog in de oven !

woensdag 21 januari 2009

Rozijnenbrood uit de broodbakmachine #1










Mijn eerste avonduur met de broodbakmachine !

Omdat ik pas in de Appie bedacht dat ik een brood wilde gaan maken had ik geen recept bij de hand, vandaar het het een zeer makkelijke prefab mix is geworden voor rozijnenbrood van AH. Op deze manier broodbakken is echt te makkelijk! Voeg water en krenten toe en 2-3 uur later heb je een vers gebakken brood ! Ik vond het brood erg lekker geworden, het was lekker luchtig en smaakte echt naar rozijnenbrood. Mijn handen begonnen wel meteen te jeuken om meer ingrediënten toe te voegen, maar voor het eerste brood heb ik me braaf aan de verpakking gehouden.

Ingrediënten voor een klein brood:
- 300 gram broodmix
- 180 ml. water
- 150 gram rozijnen

Bereiden:
1. Doe het water in de bak van de broodbakmachine
2 Voeg de broodmix hieraan toe
3. Kies het juiste programma (klein brood, zoet, middenbruin)
4. Druk op start
5. Na ongeveer 15-30 minuten piept de broodbakmachine, het signaal om de rozijnen toe te voegen.
6. Wacht nog ongeveer 2 uur en het brood is klaar !
7. Vergeet niet de deeghaak uit het brood te verwijderen :)

Ik vond het echt verrassend makkelijk en ook nog eens erg lekker!
De volgende keer zeker een wat spannender recept :)

Tips:
- Prik geen luchtbellen door, dan stort het broodje een beetje in (zie foto).
- Zie rozijnenbrood uit de broodbakmachine #2 voor een helemaal zelfgemaakt rozijnenbrood.

Broodbakmachine

De (afgedankte) broodbakmachine. Het leek zo'n leuk cadeau: een broodbakmachine inclusief een groot receptenboek. Helaas verdween de machine na 3 broden al in de kast bij Ruud en bleef daar ook staan voor ongeveer een jaar. Een jaar later wilden mijn ouders ook wel eens meedoen aan de broodbakmachine hype. Ze waren razend enthousiast! Vanaf nu zal er elk weekend vers brood zijn. Ik denk dat het 4 weekenden duurde voor de mooie beloftes in de kast werden gezet. Zo werd mijn leuke cadeau ook bij zijn tweede eigenaar van de keuken naar de kast verbannen.

Tijd om in actie te komen! Ik heb mijn cadeau naar Delft getransporteerd en ga nu zelf ervaren of de broodbakmachine hype echt maar een maand duurt. Ik heb het receptenboek eens doorgenomen en je kan echt veel met een broodbakmachine. Ik zie het helemaal zitten! Ik houd jullie op de hoogte van mijn broodbak-avonturen.

dinsdag 20 januari 2009

Rundvleessalade met sesam

Deze Oosterse rundvleessalade met noodels en sesam is echt verrassend eenvoudig ! Binnen een kwartiertje is alles klaar. De dressing (op de foto niet goed zichtbaar, trekt meteen in het vlees en de noodles) heeft een heerlijk smaak, het zoute van de sojasaus, het zure van het citroensap en natuurlijk de typische gembersmaak. Het recept was oorspronkelijk bedoeld als (lauwwarme) salade, maar ik heb er een hoofdgerecht van gemaakt door (zachte) noodles toe te voegen en het rundvlees wat warmer te serveren. Een echte aanrader voor een vliegensvlug echt oosters gerecht.





Benodigdheden:
- Grillpan
- Aluminiumfolie
- Scherp mes

Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 entrecotes
- 1 eetlepel olie
- 150 gram rucola
- 3 bosuitjes
- 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
- 600 gram zachte noedels

Voor de saus:
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels citroensap
- 2 theelepels poedersuiker
- 1 teentje fijngehakte knoflook
- 1 theelepel sesamolie
- 2 theelepels versgeraspte gemberwortel

Bereiden:
1.
Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom.
2. Snij de bosui in ringen en rooster de sesamzaadjes.
3. Verhit de olie in de pan en bak hierin de entrecote aan beide kanten 3 minuten (rosé).
4. Haal het vlees uit de pan en wikkel het in aluminium folie om het te laten rusten (4 minuten)
5. Verwarm nu de noedels in dezelfde pan en voeg een paar theelepels saus toe zodat deze in de noedels kan trekken.
6. Snijd het vlees in dunne plakjes +/- 3 mm.
7. Verdeel de rucola over de borden.
8. Leg de noedels op de rucola en strooi hierover de bosuitjes.
9. Leg het vlees op de noedels en bedruppel het met de saus en strooi de sesamzaadjes eroverheen.

Tips:
- Voor de lauwwarme salade moet het vlees 10 minuten rusten in het aluminium folie en kunnen de noedels weggelaten worden.
- Voor een beetje extra pit kan er een gesnipperd rood pepertje bij (zonder zaadjes)

Uit: Kookschool De Oosterse Keuken

Tonijn pasta recept Jamie Oliver















Dit Recept van Jamie Oliver is even totaal wat anders. Kaneel door de pasta.. het klinkt wat vreemd maar smaakt verrassend goed! Zeker in combinatie met de tonijn en de frisse citroen.
De verse basilicum en Parmezaanse kaas maken dit gerecht helemaal compleet. Echt een klein feestje !

Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 scheutje olijfolie
- 1 rode ui, gepeld en fijngehakt
- 1 rode Spaanse verse peper, zaadjes en fijngehakt
- 1 theelepel kaneel
- 1 bosje vers basilicum alleen blaadjes
- 2 blikken van 400 g gepelde tomaten (goede kwaliteit zoals Jamie zegt)
- 1 blik van 300 g tonijn in olijfolie (van goede kwaliteit)
- Gemalen peper en zout
- 500 g rigatoni of penne (van goede kwaliteit)
- geraspte schil en het sap van een ½ citroen
- Een hand vol vers geraspte Parmezaanse kaas

Voorbereidingen:
- Rode ui pellen en fijn hakken
- Zaadjes uit de rode peper verwijderen en de peper fijnhakken
- Steeltjes van de basilicum afsnijden
- Laat de tonijn uitlekken en maak van de moot kleine stukjes
- Rasp de schil van de citroen en pers het sap
- Rasp de Parmezaanse kaas

Bereiden:
1. Verhit de olijfolie in de pan en bak de uitjes, Spaanse peper en de kaneel 5 min. op matig vuur tot de uitjes glazig zijn.
2. Voeg de tomaten en de tonijn toe met een flinke snuf zout. Zet het vuur hoog. Druk de tomaten plat met een lepel.
3. Breng het mengsel aan de kook en houdt het hierna 20 minuten tegen de kook aan. Voeg naar smaak nog vers gemalen peper en zout toe.
4. Kook nu de pasta in ruim water met zout volgend de aanwijzing op de verpakking (al dente).
Bewaar wat van het kookvocht.
5. Voeg de pasta samen met de grof gesnipperde basilicum blaadjes, de citroen schil en het sap, de Parmezaanse kaas en een scheutje olie toe aan de tomaten-tonijn saus.
6. Roer alles goed door en voeg eventueel nog wat kookvocht toe.
7. Serveer de pasta direct.

Tips:
- Een bakje verse basilicum is wat weinig, koop een plant of gebruik 2 bakjes basilicum.
- Ook lekker met verse koriander
- Ik vond de kaneel smaak erg lekker en mocht naar mijn idee nog wel wat meer naar voren komen, een volgende keer zou ik voor 1,5 theelepel kaneel gaan.
- Zowel koud als warm te serveren, beiden erg lekker !

Uit: Kook, Jamie Oliver

maandag 19 januari 2009

Visstoofpotje met broccoli

Ondanks het feit dat dit een stoofpotje is betekent dat niet dat je uren van tevoren je pannetjes op het vuur moet hebben staan! Nee, deze is voor je het weet klaar. Dit eenpansgerechtje zorgt voor weinig afwas en is lekkerder dan het eruit ziet. De broccoli wordt door het stomen in de bouillon erg smaakvol.

Ingredienten voor 2 personen:
- 200 gram kabeljauwfilet (diepvries)
- ca 500 gram broccoli (1 flinke stronk of 2 kleinere)
- een flinke ui
- 450 - 500 gram aardappeltjes in de schil, gehalveerd
- 1 blokje visbouillon
- 2 eetlepels (scherpe) mosterd
- 100 ml Blue band kookroom

Benodigde tools: Pan met deksel


Bereiding:
1. Snijd de ui in halve ringen.
2. Bak de aardappeltjes samen met de ui 5 minuutjes een beetje bruin in de pan.
3. Voeg vervolgens 200 ml water en een blokje visbouillon toe.
4. Snijd de broccoli in roosjes en leg deze op de aardappeltjes in de pan.
5. Zet de deksel op de pan en laat stomen tot de broccoli beetgaar is (ca 7-10 minuten).
6. Voeg dan de vis(in stukjes), kookroom en mosterd toe
7. Doe de deksel weer op de pan en laat de vis stomen. (ca 5-7 minuten)
8. Haal de deksel van de pan, breng op smaak met zout en peper en roer nog een paar keer goed om zodat het vocht een beetje kan verdampen en het een sausje wordt.

Tips:
- De tijd van dit stomen hangt af of je diepvriesvis al ontdooid is of niet. Ik heb hem tot nu toe altijd ontdooid maar dit is niet nodig.

Palmsuiker

Palmsuiker is een ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de Oosterse keuken, maar wat is het precies en waar vind je het?

Palmsuiker is een soort suiker die wordt verkregen van het vocht dat uit de wortels van een kokospalm wordt geperst. Het vocht/sap wordt ingekookt tot er een dikke stroop ontstaat, deze stroop wordt verwerkt tot suiker of in een vormpje gegoten (zie foto). Palmsuiker is verkrijgbaar in verschillende varienten, in potjes, korrelvorm en blokvorm. Er bestaat ook lichtere en donkerdere palmsuiker. De lichte palmsuiker is wat zoeter en kan eventueel vervangen worden door bruine rietsuiker. De donkerdere palmsuiker is minder zoet en wordt erg veel gebruikt in de Indische keuken in zowel zoete als hartige gerechten.

Op de foto staat donkere palmsuiker in blokvorm, ook wel Gula Djawa /Goela Djawa genoemd. De palmsuiker moet geraspt worden voor gebruik. Deze palmsuiker is gewoon bij de wat grotere C1000 verkrijgbaar en uiteraard ook in de Toko.

Kip Teriyaki



















Kip Teriyaki, malse kippenpootjes met een heerlijke Teriyaki saus !
De saus heeft een hele bijzondere Oosterse smaak, de sake gecombineerd met de zoete mirin en de wat zoute soyasaus zorgen voor een lekkere zoetzure saus.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 8 drumstick
- 2 eetlepels olie
- 100 ml Sake (rijstwijn, Toko)
- 100 ml Mirin (rijstwijn, Toko)
- 100ml soyasaus
- 4 eetlepels poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de olie in de pan en bak de drumstick in 10 minuten mooi bruin
2. Bak de druksticks nog 10 minuten met de deksel op de pan zodat ze ook van binnen geheel garen.
3. Neem de drumsticks uit de pan
4. Giet de sake, mirin en soyasaus in de pan en voeg de poedersuiker toe.
5. Breng het geheel aan de kook tot de saus bind.
6. Leg de drumsticks in de pan en laat ze in de saus licht carameliseren (de saus wordt wat dikker en donkerder).
7. Serveer de drumsticks met de saus er apart bij

Tip:
- Ook lekker als borrelhapje (gebruik dan bv. kleine kippenpootjes of vleugeltjes)
- Lekker met kokosrijst (zie recept rendang)
- Lekker met gestoomde of gewokte groenten (bv. peultjes, sugarsnaps, paprika, tauge)
- Mirin kan vervangen worden door Sake waaraan suiker is toegevoegd ( 1 eetlepel sake met 1 theelepel suiker)

Uit: Kookschool De Oosterse keuken

Blue band kookroom

Vervangers voor room en crème fraîche.

Een product wat je veel terugziet in de recepten op deze site is de kookroom van Blue Band.

Je hebt er twee varianten van:
- Blue Band finesse voor verrijken (het potje), te gebruiken als crème fraîche
- Blue Band finesse voor koken (het flesje) te gebruiken als kookroom.

Het potje Blue Band voor verrijken gebruik ik vrijwel altijd ter vervanging van creme fraiche. Deze variant van Blue Band doet zeker niet onder voor echte creme fraiche! Het geeft een romige maar frisse smaak aan gerechten. Daarnaast is het significant minder vet en zeker niet duur. Ook schift het niet bij verwarmen en is het langer houdbaar dan traditionele creme fraiche. Ik ben overtuigd!

Ook Blue Band finesse uit het flesje voldoet aan alle verwachtingen en is heerlijk in sauzen als slagroom vervanger. Het geeft gerechten een heerlijke romige smaak zonder het zware (en vette) van slagroom. Deze gebruik ik het meest; het potje voor verrijken gebruik ik wanneer ik niet wil dat het gerecht te vloeibaar wordt, bijvoorbeeld in een lasagne of hartige taart. Er is echter wel een klein verschil in smaak: het potje voor verrijken heeft een wat zuurdere, meer 'echte crème fraîche smaak' dan het flesje voor koken, wat een iets zachtere smaak heeft.

Wil je niet dat je sauzen als beton op de maag liggen of kook je liever wat minder vet? Dan is deze kookroom als slagroom vervanger echt een aanrader!

Kookschool De Oosterse keuken















***Kookschool DE OOSTERSE KEUKEN

Dit kookboek springt meteen in het oog door de gebruikte fotostijl. Alle gerechten en ingrediënten in het boek zijn van bovenaf gefotografeerd en geplaatst op een egale achtergrond. Dit heeft als resultaat dat alles er heel erg overzichtelijk en toegankelijk uitziet ... en dat je het boek meteen wilt hebben als je het in je handen hebt in de boekhandel :)

De overzichtfoto met ingrediënten werkt ook zeer goed, je hebt meteen een beeld van wat er allemaal in het gerecht zit en hoe een ingrediënt er uit ziet. Want tot mijn grote verassing zijn er in de Oosterse keuken behoorlijk wat ingrediënten waarvan ik nog nooit gehoord had. Enkele voorbeelden; Palmsuiker, galagawortel, boksoy, mirin, kaffir.. Het meeste is gewoon in de toko te vinden, maar het scheelt een hoop als je weet waar je naar zoekt.
(Zo was mijn eerste bezoek aan de Toko niet zo'n succes, ik heb een half uur bij de kruidenpotjes gezocht naar Sake, een rijstwijn...) De verklarende woordenlijst achterin het boek is ook ideaal, deze geeft uitleg bij de ingrediënten en geeft bij sommige gevallen ook aan waardoor iets vervangen zou kunnen worden.De bereiding van de recepten is ook zeer duidelijk uitgewerkt, in makkelijke tussenstappen wordt alles uitgelegd ondersteund door een foto met de tussenstap, wederom in bovenaanzicht.

Het boek staat vol heerlijke recepten en de meeste zijn ook nog eens zeer gemakkelijk te bereiden. De recepten zijn verdeeld in verschillende categorieën: Voorgerechten, vleesgerechten, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, groente gerechten en nagerechten. Erg prettig is dat per recept staat aangegeven hoelang de voorbereidings en bereidingstijd is. Veel recepten staan binnen een half uurtje op tafel en smaken heerlijk !

Kookschool De Oosterse keuken, J. Vassalo, ISBN: 9789002232602, € 22,50

zaterdag 17 januari 2009

Brampton Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot (2007)


Tsjonge, tsjonge wat een hoop fruit zeg! Niet zoet, maar het lijkt bijna alsof ze er bosbessen en frambozen in hebben verstopt. Een bescheiden neus, al wordt die iets beter nadat ie even open heeft gestaan. Overigens heeft ie dat sowieso nodig, de (na)smaak heeft echt even tijd nodig om los te komen. Na even te hebben open gestaan, smaakt ie dan ook heerlijk, licht, fruitig, klein beetje tannine. Op de achterkant staat dat ie 14 maanden in eikenhouten vaten heeft gelegen, de vanille smaak is echter geheel afwezig, hadden ze dus niet hoeven doen, had je hem ook meteen kunnen drinken... Meer een wijntje voor de lente trouwens, gekoeld ook erg lekker! Wel in de aanbieding kopen, normale prijs is net wat te veel. Krijg je overigens wel een erg mooie fles voor...

Frisse pasta met tomaat en ansjovis

Een pasta met pure ingredienten en een frisse smaak die direct aan de lente doet denken. Deze pasta is erg simpel en snel te maken. De kenmerkende smaak van de ansjovis maakt deze pasta uniek!

Ingredienten voor 2 personen:
- 250 gram verse ravioli of mezzelune
- 1 pakje tasty tom tomaten
- een blikje ansjovis (40 gram)
- 15 g verse basilicum
- 1 grote ui
- 2 flinke tenen knoflook
- 3 eetlepels kappertjes

Bereiden:
1. Laat de ansjovis in de pan smelten en voeg de ui toe.
2. Voeg na een minuut de gesneden teentjes knoflook toe.
3. Snijd de Tasty-tom tomaatjes in vieren en voeg ze na 2 minuten toe.
4. Laat het goed doorwarmen zodat het een beetje een sausje wordt maar de velletjes nog om de tomaatjes blijven.
5. Kook de (verse) pasta.
6. Voeg de pasta toe aan het mengsel en voeg vervolgens de basilicum en kappertjes toe. Even doorroeren en klaar!

Tips:
- Zongedroogde tomaatjes zijn geen toevoeging aan het recept.
- Hier ben ik van mening dat er niks extra's bij moet/kan. Meer ingredienten gaat ten koste van de pure smaak van het gerecht.

vrijdag 16 januari 2009

Rendang met Sajoer boontjes en kokosrijst

















Heerlijke Indonesische Rendang !
Dit vleesgerecht ziet er qua kleur misschien niet het meest lekker uit, maar de smaak daarentegen is echt heerlijk ! Je proeft de liefde van het 2 uur sudderen. Vooral door het zakje AH excellent rendang saus wordt het echt smullen. Volgens het zakje moet je runderreepjes gebruiken en hoeft het geheel niet te sudderen. Zelf vind ik de variant met stoofvlees echt VEEL lekkerder. Het duurt even maar het is het meer dan waard ! En met een sudderplaatje hoef je maar af en toe naar je pruttelende pan te lopen om het geheel even door te roeren. Ideaal als je een dagje druk bezig bent thuis (studeren, wassen, schoonmaken) dan kan je jezelf aan het eind van de dag belonen met een heerlijk maaltje.

Ingrediënten voor 4 personen:

700 gram runderlappen (sucade of riblappen gaat ook prima!)
2 zakjes AH Excellent Rendangsaus
400 g Pandan rijst
1 flesje kokosmelk
1 pak diepvries sperziebonen
1 pakje sajoer groente boemboe (conimex)
2 eetlepel geraspte kokos.
2 eetlepels olie

Rendang:
1. Snijd het rundvlees in blokjes van 2-3 cm.
2. Verhit boter in een hapjespan en bak het vlees hierin rondom bruin (hoeft nog niet gaar te zijn)
3. Voeg de 2 zakjes rendangsaus toe en roer alles door elkaar heen.
4. Plaats de sudderplaat onder de pan en sluit de pan af met een deksel.
5. Laat het geheel ongeveer 2 uur sudderen, roer om het kwartier het geheel even door.

Kokosrijst (laatste 30 min van stooftijd):
1. Doe de kokosmelk in een maatbeker (houd ongeveer 50ml achter) en vul de kokosmelk met water aan tot 1 liter
2. Breng het geheel aan de kook.
3. Voeg de rijst toe en roer het geheel nog even door.
4. Sluit de pan af met een deksel en laat de rijst op laag vuur 'droogkoken'
5. Haal de pan van het vuur, roer de rijst door en laat deze een kwartiertje staan.

Sajoer boontjes (laatste 5 minuten van de stooftijd):
1. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de speriebonen hierin 2 minuten
2. Voeg 200 ml water en de boemboe toe, roer het geheel goed door
3. Laat de boontjes met de boemboe 3 minuten goed doorkoken totdat er een wat dikkere saus onstaat.

Rendang:
Na 2 uur sudderen is het vlees heerlijk mals geworden en is de intense rendangsmaak helemaal in het vlees getrokken. Voeg nu de achtergehouden kokosmelk en 2 eetlepel kokosrasp toe voor een extra kokosmaak.

Serveer de Rendang met de kokosrijst en de sajoerboontjes.

Kaneel-appelsoufflé













Dit is nu echt een nagerecht voor als je opeens onverwachts bezoek hebt. Alle ingredienten zijn in het meeste huishouden wel aanwezig, en anders zijn de ingrediënten makkelijk om in voorraad te hebben.
Een heerlijk makkelijk, niet te ongezond en goedkoop nagerecht !

Ingrediënten voor 6 personen:
4 eieren
25 gram boter
25 gram bloem
0,2 liter melk
3 eetlepels suiker
1 zakje vanillie suiker
1 dl appelmoes
3 eetlepels citroensap
2 theelepel kaneelpoeder
bakspray

Benodigdheden:
- 6 soufflé bakjes/ ovenschaaltjes
- Schone vetvrije kom
- Deegspatel

Bereiden:
1. Verwarm de over voor op 175ºC.
2. Spray de schaaltjes in met bakspray.
3. Splits de eieren. (eigeel wordt niet gebruikt)
4. Verwarm de boter in de pan en roer de bloem hierdoor + de melk beetje bij beetje tot er een gladde saus is ontstaan.
5. Roer nu de suiker en de vanilliesuiker door de saus.
6. Meng de saus met de appelmoes, sitroensap en kaneel.
7. Klop de eiwitten stijf in een schone vetvrije kom.
8. Spatel de saus voorzichtig door het eiwit (niet roeren)
9. Verdeel het soufflémengels over de schaaltjes
10. Bak de soufflés in het midden van de overn in 20-25 minuten gaar.
11. Zet nu de ovendeur op een kiertje en bak de soufflés in ongeveer 10 minuten goudbruin.

Direct serveren ! smakelijk :)

donderdag 15 januari 2009

Knapperige zuurkooltaart met rookworst en zoete paprika










Een lekker winters taartje uit de oven. Zuurkool met rookworst en paprika in een knapperig filodeeg korstje !

Ingerediënten voor 2-3 personen:
1 pak fillobladerdeeg
1 pak zuurkool (500 g)
2 rodepunt paprika’s
1 magere rookworst (250 g)
4 eetlepels olie
125 ml Blue band voor verrijken
1 theelepel scherpe dijonmosterd

Bereiden:
1. Filodeeg in folie laten ontdooien (duurt ongeveer een uur, maar voorkomt uitdrogen van het deeg)
2. Oven voorverwarmen op 200 ºC
3.Zuurkool uit laten lekken in vergiet
4. Paprika + rookworst in stukjes snijden
5. Zuurkool, paprika, rookworst, crème fraîche en mosterd met elkaar mengen en op smaak brengen met peoer en zout.
6. Filodeeg uitvouwen envellen met olie bestrijken
7. Leg de vellen per 3 met overhangende rand in de quichevorm. Laat de volgende 3 vellen wat verspringen, zo ook de andere 3 vellen (1 vel overhouden)
8. Vul de quichevorm met het zuurkoolmengsel
9. Leg het laatste filodeeg vel 'kreukelig' over de vullig. Vouw de overhangende vellen 'kreukelig' naar binnen (zie foto 1)
10. Bestrijk de bovenkant van de taart met een beetje olie
11. Bak de taart in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Tips:
- Bij gebruik van een milde mosterd kan je eventueel een chilipepertje toevoegen voor wat extra pit. Bij een scherpe mosterd is dit echter niet nodig!
- Wordt de bovenkant te snel bruin? Dek de ovenschaal af met een stukje aluminiumfolie.

Uit: Allerhande receptkaarten, Albert Heijn

Pasta met gegrillde paprikasaus

Pasta elke keer anders !

Hmm, pasta! Het blijft mijn favoriet, ik zou het elke dag wel kunnen eten! Het leuke aan pasta is dat je er enorm mee kunt variëren. Neem nu deze pasta in gegrilde paprikasaus. De saus lijkt in eerste instantie op combinatie van rode pesto met tomaat, maar de smaak is echter totaal anders dan je verwacht; lekker pittig!

Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram penne
- 1 pot geroosterde paprika's
- 1 pot zwarte olijven
- 100 gram feta, in blokjes
- 200 gram spekjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels (pikant)paprikapoeder
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden

Benodigde tools: Staafmixer

Bereiden:
1. Kook de pasta in ruim water.
2. Bak de spekjes krokant in een koekenpan.
3. Doe de helft van de gegrilde paprika's in het bakje van de staafmixer en voeg de knoflook, paprikapoeder en Italiaanse kruiden toe. Pureer dit en proef of er nog wat peper en zout bij moet.
4. Snijd de andere helft van de paprika's in repen, de feta in blokjes en halveer de olijven.
5. Direct na het afgieten van de pasta roer je de gepureerde saus, spekjes, rest van de paprika's, feta en olijven door de pasta. De pan op het vuur zetten is niet nodig.

Tips bij dit gerecht:
- Pureer wat olijven mee voor een meer tapenade-achtige smaak.
- Leg in het kookwater enkele gekneusde teentjes knoflook of kook de pasta eens in bouillon. De smaak van de pasta is belangrijk bij dit gerecht.
- Deze pasta is erg geschikt om koud te serveren als pastasalade.
- Serveer deze pasta op een bedje van rucola of veldsla. Het vormt een mooi contrast met de rode saus en smaakt heerlijk.
- Laat de spekjes weg voor een vegetarische variant. Gebruik iets meer feta ter compensatie.
- Serveer met frisse Griekse salade (tomaat, komkommer, rood uitje, feta en wat olijfjes).

Uit: Allerhande 01-09, Albert Heijn

woensdag 14 januari 2009

Epicurean cutting boards


Bij een goed mes hoort een goede snijplank. Een kopshouten snijplank is erg mooi, maar niet erg praktisch; deze mogen niet in de vaatwasser, zijn zwaar en nemen ook veel ruimte in. Daarom zweerde ik bij plastic Ikea snijplankjes.

Een paar maanden geleden stuitte ik op de snijplanken van Epicurean. Het materiaal van deze planken wekte direct mijn intresse! Deze snijplanken zijn namelijk gemaakt van op elkaar geperste laagjes papier, iets wat je niet zou zeggen als je er een vast hebt. Ze voelen erg stijf en hard aan, maar zijn niet te hard voor je messen. Na gebruik krijg je wel wat groeven in de plank, maar veel fijnere snedes dan je in een plastic snijplankje krijgt. Het praktische aan deze planken is dat ze gewoon in de vaatwasser kunnen; ideaal! Wat ik me nu afvraag is wat er gebeurd als deze stijve en vrij harde plank op een stenen vloer zou vallen. Zou de plank breken of de vloer...?

Tips & trucs: Pasta koken


Tips bij het bereiden van pasta:
- Kook pasta altijd in kokend water, 100 °C (voeg de pasta niet toe tijdens het opwarmen van het water)
Wanneer pasta aan water wordt toegevoegd met een temperatuur lager dan 90° C wordt de beet van de pasta te slap, resultaat een slappe, plakkerige pasta.

- Kook pasta in ruim kokend water op een grote pit, 100 gram pasta op 1 liter water
Het ruime kookwater en de grote pit voorkomen een grote temperatuur daling tijdens het toevoegen van de pasta. Dit voorkomt dus dat de temperatuur van het water onder de 90° C komt en de pasta slap en plakkerig wordt.

- Voeg voldoende zout toe aan het kookwater.
Ook het zout voorkomt het plakkerig worden van de pasta. Gebruik hiervoor geen olie, want dit zorgt ervoor dat de saus straks minder goed aan de pasta blijft plakken.

- Kook de pasta eens in bouillon of andere kruiden (tijm en knoflook)
Om extra smaak mee te geven kunnen kruiden of bouillon aan het kookwater worden toegevoegd. Vooral bij koude pasta in bv. pasta salade heeft dit een groot effect, want koude pasta heeft voor de smaak meer zout nodig dan warm geserveerde pasta.

- Hoeveelheid pasta per persoon
Gedroogde pasta: 100 gram (hoofdgerecht), 50 gram (voorgerecht), 20 gram (soep)
Verse pasta: 125 gram (hoofdgerecht), 75 gram (voorgerecht), 30 gram (soep)

- Om plakken van de pasta te voorkomen dient er gelet te worden op de hoeveelheid water in de saus en de kooktijd van de pasta.
Pasta met een waterrijke saus absorbeert water uit de saus. Kook deze pasta iets te kort, want de pasta gaart nog na op het bord. Een pastasaus met olie en knoflook bevat weinig water en zal de pasta niet verder garen, nu dient de pasta wel beetgaar gekookt te worden. Roomsauzen bevatten water en zorgen ervoor de de pasta nog doorgaart, korter koken dus. Botersauzen geven een geringe doorgaring, kook de pasta in dit geval wel beetgaar.

dinsdag 13 januari 2009

Pasta carbonara


Rauwe eieren door de pasta ?!

Pasta Carbonara altijd heerlijk ! Maar voor de variant waarbij het ei rauw op de pasta lag was ik altijd behoorlijk huiverig. Gewapend met een thermometer ga me er toch maar eens aan wagen. De eieren blijken gewoon warm genoeg te worden in de pasta en daardoor te garen waardoor salmonella gevaar geweken is. Het is dus meer het idee van rauwe eieren dan dat je daadwerkelijk rauwe eieren eet, want dat is eigenlijk dus niet zo :)

Recept voor 5 personen:
- 500 gram pasta
- 200 gram rookspek (stukje voorverpakt spek, gewoon te koop in de supermarkt)
- 2 grote uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 3 eieren
- 100 gram Parmigiano reggiano flakes of stukje
- 1 bakje Blue Band finesse
- zout

Bereiden:
1. Breng het water aan de kook met zout en evt. een bouillon blokje of paar gekneuse tenen
knoflook en een takje tijm.
2. Kook de spaghetti beetgaar.
3. Snij het stukje spek in stukjes en bak het spek uit op laag vuur.
4. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier (bewaar spekvet)
5. Fruit de uit en de knoflook op laag vuur tot ze zacht zijn
6. Meng de crème fraîche, kaas, spek en uien met knoflook in de pan en verwarm het geheel tot
de kaas gesmolten is.
7. Doe de eieren in een kom en klop ze los.
8. Giet de pasta af en roer deze zo snel mogelijk door de hete pasta.
Voeg tegelijkertijd meteen de rauwe eieren toe en roer alles goed door.
9. Serveer de pasta carbonara direct. Het is niet de bedoeling dat de eieren helemaal gaar
worden.

Rauwe eieren en salmonella ?!
Om er zeker van de zijn dat de pasta wel salmonella vrij is kan je de temperatuur
meten nadat de eieren zijn toegevoegd. Boven de 65 graden zijn de eieren warm genoeg en
kan je zonder zorgen genieten van deze heerlijke pasta.

Weetjes:
- Doordat de temperatuur na het afgieten van de pasta nog erg hoog is kunnen de eieren gaar worden in de pasta. Dit geeft een smeuïge binding. Wanneer de carbonara saus op het vuur verder gaart ontstaat een rulle structuur in de saus omdat het eiwit in het ei dan te heet wordt en gaat klonteren.
- De aroma's van de ui en knoflook lossen op in het spekvet en geeft het gerecht een heerlijke smaak!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */